Obama'ya tasarı desteklememe tavsiyesi
ABD'nin düşünce kuruluşlarından CSIS, Obama'nın soykırım tasarısını desteklememesi, Türkiye ile Ermenistan arasında yakınlaşmayı teşvik etmesi önerildi
WASHINGTON - ABD'nin önemli düşünce kuruluşlarından Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezinin (CSIS) yayımladığı kapsamlı Türkiye raporunda, Başkan Barack Obama'ya, 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlamaması ve Kongrede bekleyen "soykırım" tasarısını desteklememesi tavsiye edildi.
100 sayfalık raporun genel tanıtımı, eski Demokrat Başkan Jimmy Carter'ın ulusal güvenlik danışmanı Zbigniew Brzezinski ve eski Cumhuriyetçi başkanlar Gerald Ford ve baba George Bush'un ulusal güvenlik danışmanı Brent Scowcroft tarafından yapıldı. Brzezinski, ''Türkiye'nin, ABD'nin gerçek bir müttefiki olduğunu; jeostratejik önem taşıdığını; AB'ye girmek istediğini; Müslüman bir demokrasi olduğunu; Orta Doğu için istikrar niteliği taşıdığını; İsrail'in ortağı olduğunu; enerji yolları için alternatif oluşturduğunu ve Orta Asya ülkeleri için örnek teşkil ettiğini söyledi. Raporun Obama'ya tavsiyelerde bulunulan bölümünde, "Başkan Obama, Temsilciler Meclisindeki tasarının (Ermeni tasarısının) kabulünü engellemek için harekete geçmezse, tasarıyı desteklerse veya kendisi 'soykırım' sözünü telaffuz ederse, Türkiye'nin cevabı sert olacak ve ilişkilerde kötü bir dönem açılacak" denildi. Obama'nın, bunun yerine, Türkiye ile Ermenistan arasında yakınlaşmayı desteklemesi ve teşvik etmesi önerildi.
Gül ve Sarkisyan'a destek mektubu
ABD'de iktidardaki Demokrat Partiye mensup, önde gelen 4 milletvekili, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'a ortak bir mektup yazarak, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkileri yakınlaştırma çabalarını desteklerini bildirdi. Milletvekili adına açıklama yapan Kongredeki Türk-Amerikan Dostluk Grubu'nun Esbaşkanı Robert Wexler, "Ermenistan ile Türkiye'nin, ilişkilerini normalleştirmek ve Kafkaslar'da olumlu bir diyalog ve dinamik sağlamak için sürdürdüğü çabalara ABD ve uluslararası toplumun destek vermesi, kritik önem taşıyor. Erivan ile Ankara arasındaki farklılıkların aşılması ve iki ülke arasında işbirliğinin ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi için somut bir temelin atılması hem ABD'nin, hem Ermenistan'ın, hem de Türkiye'nin çıkarınadır" dedi.