Obezler hem sağlıkta zararda hem de bütçede

Newsweek dergisi, obezlerin yılda 7093 dolar daha az kazandığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de başlıca sağlık sorunlarından biri kabul edilen obezitenin, sağlığın yanı sıra vatandaşların bütçelerini de olumsuz etkilediği ve yılda 7093 dolar kayıp olduğu ortaya çıktı.

Newsweek dergisinin haberine göre, yaygın obezite, yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları ve benzerleri, bugünün çocuklarının ebeveynleri kadar uzun yaşayamayabileceği anlamına da geliyor. Haberde, Stanford Üniversitesinde yapılan bir araştırmanın, obez Amerikalı kadın ve erkeklerin diğer meslektaşlarına göre saatte 3,41 dolar daha az kazandığını gösterdiği belirtildi. Bu rakam obezite mağdurlarının yılda 7093 dolar kayıpları olduğunu ortaya koyarken, kazanç farklılığı bir ölçüde sağlık sigortası fiyatındaki yüksekliğe bağlanıyor. Örneğin, normal kilodaki meslektaşına göre, aşırı kilolu bir erkeğin sağlık harcamaları yılda 170 dolar, aşırı kilolu bir kadınınki ise yılda 495 dolar farklılık gösteriyor. Obezlerin sağlık sorunları nedeniyle daha az çalıştığı, dolayısıyla bunun kazançlarına yansıdığı, obezite konulu araştırmaların gösterdiği diğer bir sonuç. Buna göre, obezite mağdurları kilo kaynaklı sağlık sorunları nedeniyle yılda ortalama bir hafta işe gidemiyor.

Öte yandan bazı hava yolu şirketleri, obez olan ya da tek bir koltuğa sığamayabilecek yolcularından "kendilerine yetecek kadar koltuk" için bilet almalarını istiyor. Ve nihayet obezite, ABD'nin en önemli sorunlarından enerji tüketimini de etkiliyor. Zira, habere göre daha fazla ağırlık daha fazla benzin anlamına geliyor. Haberde, konuyla ilgili yapılan araştırmalara göre Amerikan halkının yüzde 86'sının 2030 yılına kadar aşırı kilolu ya da obez olacağının altı çiziliyor.