Öncelik kredi krizini rahatlatıp, orta sınıfı kurtarmak

ABD'nin 44'üncü başkanı seçilen Barack Obama, göreve gelir gelmez önceliği ekonomiye verecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

WASHINGTON - ABD'nin 44'üncü başkanı seçilen Barack Obama, Amerikan ekonomisinin, zamanın en büyük sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. İlk iş kredi krizini rahatlatıp, orta sınıfı kurtaracak önlemler alınacağını söyleyen Obama, iş dünyasının önde gelen isimleriyle de yakın temas halinde bulunuyor.

ABD'de 4 kasımda gerçekleştirilen başkanlık seçiminin ardından, ekonominin birinci önceliği olduğunu göstermek üzere, ekonomi danışmanlarıyla bir toplantı yapan Obama, ardından ilk basın toplantısını düzenledi.

Obama konuşmasına, "Bu sabah ekonomimizin durumuyla ilgili ayıltıcı haberlerle uyandık. Ekim ayında 240 bin kişi işini kaybetti. Böylece on aydır her ay iş kaybı yaşıyoruz. Toplam olarak bu yıl 1.2 milyon iş kaybı oldu ve şimdi 10 milyon Amerikalı işsiz" dedi.

On milyonlarca Amerikalının faturalarını ödemekte ve oturdukları evi korumakta güçlük çektiğini belirten Obama, "Onların hikayeleri, ömrümüzün en büyük ekonomik sıkıntısıyla yüz yüze olduğumuzu ve bunu çözmek için hemen harekete geçmemiz gerektiğini bize acilen hatırlatıyor" diye konuştu.

İlk iş kredi krizini rahatlatacak önlemler

Barack Obama, ABD'nin sadece tek bir hükümeti ve tek bir başkanı olduğunu ve kendisinin, 2009 yılının 20 Ocak tarihine kadar ABD başkanlığı görevini üstlenmeyeceğini hatırlattı. ABD Başkanı George W. Bush ile konuştuğunu belirten Obama, Bush'un ekonomi ekibinin, gelişmelerle ilgili kendisine bilgi sağlayacağını kaydetti. Bush'un kendisi ve eşini Beyaz Saray'a davet ettiğini belirten Obama, başkan olduktan sonra ilk işinin, kredi krizini rahatlatacak, çalışan ailelere yardım edecek, büyüme ve refahı yeniden kuracak gerekli bütün adımları atmak olduğunu vurguladı.

Geçiş dönemi ekonomik danışma kurulunun yetkilileri ve ABD başkan yardımcısı seçilen Joe Biden ile ekonomi konusunda bir görüşme yaptığına işaret eden Obama, bu ekibin, geçiş dönemi yönetimine yardım edeceğini, Beyaz Saray Genel Sekreteri Rahm Emanuel ile birlikte çalışacağını ve bu krize çözüm yönünde kuvvetli bir dizi politika geliştireceğini kaydetti.

Orta sınıfı kurtaracak plana ihtiyaç var

Geçiş dönemi ekonomik danışma kurulu yetkilileriyle, ekonomideki en acil zorluklar ve kilit öncelikleri ele aldıklarını belirten Obama, "Her şeyden önce orta sınıf için bir kurtarma planına ihtiyacımız var, bu plan acilen istihdam yaratma ve aldıkları para giderek azalan ailelerin sıkıntılarını azaltmayı içerecek" ifadesini kullandı.

Giderek zayıflayan ekonomide iş bulamayanların işsizlik sigortasının süresinin uzatılmasının da öncelik olduğunu belirten Obama, ayrıca acil ekonomik uyarı paketinin devreye sokulacağını kaydetti. Küçük iş kollarının korunmasının önemini vurgulayan Obama, ayrıca finansal krizin giderek küresel hale geldiğini ve küresel bir yanıt gerektiğini söyledi. Obama, otomobil endüstrisini, öncelikli olarak yardım edilecek sektörler arasına koyduğunu kaydetti.

Obama, "Önümüzde yatan görevin büyüklüğünü hafife almıyorum. Şu ana kadar bazı önemli adımlar atıldı ancak bu geçiş döneminde ve onu takibeden dönemde daha büyük adımların atılmasına gerek var. Yapacağımız bazı tercihler zor olacak. Kendimizi içinde olduğumuz bu çukurdan çıkarmak çabuk ve kolay olmayacak. Ancak partizanlığı ve siyaseti bırakıp bir millet olarak çalışırsak başarıya ulaşacağımızı biliyorum" şeklinde konuştu.

Yeni başkanın, güveni yeniden inşa etmede büyük rolü olduğunu belirten Obama, ekonomik uyarı paketinin, mümkün olduğu kadar çabuk geçmesinin önemli olduğunu söyledi ve "Şimdi geçmezse benim yönetimim gelince geçecek" dedi.

Ahmedinejad'a yanıt gelecek

Obama, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın kendisine bir mektup gönderdiğinin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

"İran'ın nükleer silah geliştirmesi kabul edilemez. Bu konuda uluslararası çabalar artırılmalı. İran'ın terörist örgütlere desteğine son verilmeli. Ahmedinejad'ın mektubunu değerlendireceğim. Seçimden bu yana çok az zaman geçti. Mektubu değerlendirdikten sonra da gereken yanıtı vereceğim. Ancak şunu kimse unutmasın, bu ülkenin bir tane başkanı var. Ben henüz ABD Başkanı değilim. 20 Ocak'ta yemin ettikten sonra olacağım."

Kabinesine hangi isimleri atayacağını, zamanı gelince açıklayacağını belirten Obama, bütün bu pozisyonları, hata yapmamak için, iyice düşünerek belirleyeceklerini kaydetti.

Illinois Senatörü olan Obama'ya, başkanlık görevini alınca pozisyonunu kimin doldurmasını istediği sorusu da soruldu. Barack Obama, "Bu benim değil, eyaletin valisinin görevi. Bu işi yapmaya muktedir, Illinois'deki ailelere yardıma hazır bir isim olmalı" şeklinde yanıt verdi.

İş dünyasıyla yan yana

Obama'nın, dünyanın en zengin iş adamlarından Warren Buffet'in yanı sıra, Google, Xerox şirketleri ve Hyatt otellerinin yöneticileri gibi farklı iş adamı ve iş kadını grubuyla bir araya geldiği görüldü. Google gibi şirketlerin de bu grupta yer alması, Obama'nın genç, modern ve teknolojiye yatkın, yenilikçi imajına da uyuyor.

Obama'nın ekonomi kurmayları arasında, ABD'nin eski başkanlarından Bill Clinton döneminden Larry Summers, Robert Reich, Paul Volcker gibi isimlerin de yer alması dikkati çekti. Obama'nın, 'değişim' mesajına, Clinton döneminin yetkililerinin uymadığı yorumlarına karşılık, ABD'nin 20 Ocak'tan sonra başkanlığı görevini üstlenecek Obama'nın, hiç kimsenin adını duymadığı isimlerle ortaya çıkamayacağı, ekonomi gibi konuda güven sağlamak için bildik isimlerin kullanılmasının önemli olduğu belirtiliyor.