OPEC Çarşamba günü Viyana'da toplanıyor

OPEC'in toplantısında 70-80 dolar fiyat aralığı memnun ederse petrol üretiminin değişmemesi yönünde karar alınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 17 Mart'ta Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplanıyor.

OPEC'in, petrol fiyatının 70-80 dolar aralığında olmasından memnun olması nedeniyle, toplantıda petrol üretiminin değişmemesi konusunda uzlaşmaya varılması bekleniyor. 

Dünya petrol üretiminin yaklaşık üçte birini karşılayan OPEC üyelerinin günlük petrol üretimi Irak hariç geçen ay 26,8 milyon varil oldu ve böylece örgüt hedeflenenden 1,9 milyon varil daha fazla üretim yaptı.

Günlük üretim kapasitesine 2015 yılına kadar 12 milyon varil eklemeyi planlayan OPEC'in şu anda resmi olarak günlük petrol üretimi 24 milyon 845 bin varil seviyesinde bulunuyor.

Bu arada İran Petrol Bakanı Mesud Mirkazemi, OPEC ülkelerine Viyana'da yapacağı toplantıda ham petrol üretimi hedeflerini değiştirmemesi çağrısında bulundu.

Mirkazemi, İran petrol endüstrisinin 1951 yılında millileştirilmesinin yıldönümünde gazetecilere, "İran İslam Cumhuriyeti, üretimin artırılmaması gerektiğini düşünüyor ve OPEC üretimin değiştirilmesi konusunda karar almamalı" dedi. Mesud Mirkazemi, bu yıl petrolün varil fiyatının 80 dolar olmasını beklediklerini de ifade etti.

Ham petrolün varil fiyatı 81 doların altında

Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı ise, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'nin petrole olan talebinin düşmesi nedeniyle 81 doların altına indi.

ABD ham petrolünün varil fiyatı Nisan ayı teslimi bugün 35 sent azalarak 80,90 dolara, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 33 sent düşerek 79,06 dolara geriledi.

Ancak piyasa uzmanları, Çin'in petrole olan yüksek talebinin gelişmiş ülkelerdeki zayıf petrol talebini dengeleyeceği beklentisiyle bu hafta petrol fiyatının 84 dolara yaklaşabileceğini tahmin ediyorlar.

Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs ve Societe Generale, resesyondan sonra gelişmekte olan ekonomilerde petrol talebinin düzelmesini bekliyor.

Goldman Sachs petrol fiyatının 12 ay içinde 96,50 dolara, Societe Generale 2012 yılında ortalama 104 dolara ve Bank of America Merrill Lynch ise 2014 yılında 150 dolara kadar ulaşabileceğini öngörüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir