OPEC vanaları kısmadı

OPEC'in ham petrol üretimi kasım ayında 31,7 milyon varile yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) ham petrol üretimi, kasımda bir önceki aya göre günlük 230 bin varil artarak, 31,7 milyon varile çıktı. Öte yandan günlük petrol üretimi ortalam 250 bin varil artarak 4,3 milyon varile ulaştı.

OPEC'in kasım ayına ilişkin "Petrol Piyasası Raporu"na göre, OPEC ülkeleri içinde ham petrol üretimi kasım ayında en çok Irak, Angola ve Kuveyt'te arttı, bu dönemde Libya, Nijerya ve Suudi Arabistan'da petrol üretimi azaldı.  

Kasım'da, geçen aya göre, Irak'ın petrol üretimi günlük ortalama 250 bin varil artarak 4,3 milyon varile ulaştı. Petrol üretimi, Angola'da 1,8 milyon, Kuveyt'te ise 2,7 milyon varile yükseldi.  Söz konusu dönemde Libya'nın günlük ortalama petrol üretimi 405 bin varile düştü, Nijerya'da 1,9 milyon varile, Suudi Arabistan'da ise 10,1 milyon varile geriledi.  

OPEC'in ham petrol üretimi kasım ayında günlük ortalama 31 milyon 695 bin varile yükseldi 

OPEC'in payı 33,2

Kasımda küresel petrol arzı, bir önceki aya göre, günlük ortalama 370 bin artarak 95,6 milyon varile yükseldi. Rapora göre, bu durum OPEC ve OPEC dışındaki ülkelerin petrol arzında yaşanan artıştan kaynaklandı. Küresel petrol üretiminde OPEC'in payı ise yüzde 33,2 oldu. 

Rapora göre, bu yıl için küresel petrol talebi, geçen yıla göre, günlük ortalama 1,53 milyon varil artışla 92,88 milyon varile ulaşacak. Bu miktar gelecek yıl için günlük ortalama 1,25 milyon varil artışla 94,13 milyon varile çıkacak. 

OPEC ham petrol talebi bu yıl, geçen yıla göre, günlük ortalama 400 bin artışla 29,4 milyon varile yükselecek. Gelecek yıl bu miktar günlük ortalama 1,5 milyon varil artarak 30,8 milyon varile çıkacak. 

OPEC'te geçen cuma yapılan toplantıda daha önceki toplantılarında olduğu gibi günlük ortalama 30 milyon varillik bir üst üretim sınırı açıklanmamış, bunun yerine üye ülkelerin fiili üretim seviyelerine devam edeceği bildirilmişti. Bunun üzerine, petrol fiyatları, hızlı bir düşüş eğilimine girerek çarşamba günü son 7 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.