Opel'e geçici devletleştirme önerisi

Almanya Dışişleri Bakanı Opel'in iflası halinde 130 bin kişinin işsiz kalacağına dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ekonomik kriz nedeniyle büyük zarara uğrayan Opel otomobil şirketinin kurtarılması amacıyla, devletin şirket hisselerine geçici süreyle iştirak etmesini önerdi.

Steinmeier, Opel'in kurtarılması amacıyla kendi hazırladığı bir tasarıda, şirketin iflas etmesinin devlete maliyetinin çok daha fazla olacağına dikkatİ çekerek, böyle bir durumda sadece Almanya'da 130 bin kişinin işsiz kalacağını, bu insanların devletten alacakları işsizlik ve sosyal sigorta parasının ilk yıl için yaklaşık 2,5 milyar avro olacağını, buna diğer bazı tazminat ve emeklilik paralarının da ekleneceğini belirtti.

Opel'in kurtarılması için ayrıca bir çalışma grubu oluşturulmasını da öneren Steinmeier, bakanlık yetkililerinden ve otomobil sektörü uzmanlarından oluşmasını önerdiği çalışma grubunun, 2 ay içinde şirketin geleceğine yönelik bir kurtarma planı hazırlamasını istedi.

Öte yandan, Bochum kentindeki Opel işletmesinde bulunan işçi temsilciliği, hükümetin şirkete hızlı bir şekilde yardım etmesini istedi.

İşçi temsilcisi Rainer Einenkel, Başbakan Angela Merkel ile Ekonomi Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg'in bu konuda çok fazla tereddüt ettiklerini savunarak, işletmeye en kısa zamanda 2,6 milyar avroluk devlet yardımı yapılmasını talep etti.

Opel Denetleme Kurulu raporunun Alman hükümetine sunulduğunu ifade eden Einenkel, Avrupa'da hiçbir Opel işletmesinin kapanacağını sanmadığını sözlerine ekledi.