”Oset ve Abhazlar, Gürcistan içinde kalamaz”
Medvedev, Rus barış Gücü askerlerinin Güney Osetya ve Abhazya halkının isteklerini güvence altına alacağını belirtti
MOSKOVA - Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya'nın yeniden Güricstan'ın "bir parçası olmayı" isteme şansı için "Oset ve Abhazların Gürcistan ile tek devlet içinde yaşama ihtimali kalmadı" dedi.
Medvedev, Rusya'nın ünlü tatil beldesi Soçi'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, "Ne yazık ki bu olanlardan sonra Oset ve Abhazların Gürcistan ile tek devlet içinde yaşama ihtimali kalmadı" dedi. Medvedev, Rus barış Gücü askerlerinin Güney Osetya ve Abhazya halkının "isteklerini" güvence altına alacağını da belirtti.
Bölgedeki Rus barış gücü askerlerine ve Rus vatandaşlarına yönelik saldırı olması halinde Rusya'nın aynı karşılığı vereceği uyarısında bulunan Medvedev, "Eğer birileri vatandaşlarımıza, barış gücü askerlerimize saldırmaya devam ederse elbette daha önce verdiğimiz karşılığın aynısını vereceğiz. Bu konuda bir kuşku olmamalı" dedi.
"ABD'nin füze kalkanı planı Rusya'ya karşı"
Medvedev, bir soru üzerine, ABD ve Polonya arasındaki füze kalkanı anlaşmasının Rusya'ya karşı olduğunu belirterek, "Bu karar, (ABD-Polonya anlaşması) daha önce söylediklerimizin haklılığını çok net şekilde gösteriyor. Gönderilecek yeni füze kalkanı gücünün hedefi Rusya Federasyonu" dedi. Rusya'nın ilkesel olarak Güney Osetya ve Abhazya'da uluslararası barış gücü askerlerinin bulunmasına karşı olmadığını belirterek, "Ancak sorun Oset ve Abhazların Rus barış gücü askerleri dışında kimseye güvenmemesi" ifadesini.
Merkel: Eylemlerin bazıları orantısız
Merkel de yaptığı açıklamada, Rusya'nın Gürcistan'daki eylemlerinden bazılarının "orantısız" olduğunu ve Rus askerlerinin orada bulunmasının "mantıklı" olmadığını belirterek, "Rusya'nın bazı eylemlerini orantısız buldum ve bana göre Rus askerlerinin Gürcistan'da bulunması mantıklı değil. Aynı zamanda 6 maddeli planın acil olarak hayata geçirilmesi ve Rus askerlerinin Gürcistan'dan tamamıyla çekilmesi gerektiğine inanıyorum" dedi. Bundan sonra ne olacağı yolundaki bir soru üzerine Merkel, "Çözüm için hareket noktası Gürcistan'ın toprak bütünlüğü olmalı" dedi.