Osmanlıca modası Türkiye'de yeni bir pazar oluşturdu

BBC, Türkiye'de giderek artan Osmanlıca ilgisini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA – Türkiye'de giderek artan ilginin Osmanlıcanın liselerde seçmeli ders olarak okutulmasının önünü açtığına dikkat çekiliyor. BBC, "Osmanlıca seçmeli ders oluyor" dediği haberinde "Devletin de desteğiyle yayılan Osmanlıca modası, adeta yeni bir pazar oluşturdu" yorumunu yaptı. 
 
İngiliz yayın kuruluşu BBC, giderek artan ilginin Osmanlıcanın liselerde seçmeli ders olarak okutulmasının önünü açtığına dikkat çektiği haberinde kurslara ilişkin detaylı bilgi verdikten sonra şunları söyledi: 
"Osmanlıca öğrenmek için herkesin bir nedeni, bir hikâyesi var. Bu hikâyelerden biri de Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Orhan Erdem'e ait. O da bir gün dedesinden kalma belgelerle karşılaşmış. Okuyamayınca eksiklik hissetmiş. Hemen Hayrat Vakfı'nın kurslarına kaydolmuş" 
 
BBC, Osmanlıca öğreniminde devletin giderek artan desteğinin de hissedildiğini belirtirken Milli Eğitim Bakanlığının Nisan 2012'de Osmanlıca öğretimi için Hayrat Vakfı ile ortak bir protokol imzaladığını, ardından Türkiye genelinde devlet destekli kurslarda halka ücretsiz olarak Osmanlıca öğretilmeye başlandığını kaydetti. 
 
Seçmeli ders için çalışmalarda son aşamaya geldi
Eğitmenlerin çoğunun Hayrat Vakfı ile organik bağı olan Pusula Derneği üyelerinden oluştuğunu anlatan BBC, Vakıf yöneticilerine göre, protokolün imzalandığı günden bu yana kura katılanların sayısı 120 bini aştığına işaret etti. 
Haberde Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Orhan Erdem'in bu ayın başlarında bir sertifika töreninde "Bir müjde vermek istiyorum" dedikten sonra Osmanlıcanın liselerde seçmeli ders olarak okutulması için ilgili birimlerinin çalışmalarınında son aşamaya gelindiğini açıkladığı vurgulandı. 
BBC'nin Hayrat Vakfı ile hiçbir bağı olmayan Ethem Coşkun'un Osmanlıca öğretmeye ilk olarak 1996-97 yılları arasında Tarih Vakfı'nda başladığını, ardından TBMM'deki kütüphanecilere ders vermiş. Şimdiyse Kurtuba Vakfı'nda eğitmenliğe devam ettiğini anlattığı habere göre, Ethem Coşkun, "Osmanlıca öğrenmek özellikle son iki yıldır moda oldu" şeklinde konuştu. 
Ethem Çoşkun, "Bunda siyasi propagandanın büyük etkisi var. Önceleri dini metinleri okumak isteyenler geliyordu. Şimdi ise ağırlık öğrenciler ve akademisyenler. Bir de Devlet Arşivlerinde işe girmek isteyenler" dedi. 
BBC, "Öğrenenlerin sayısı arttıkça yeni de bir pazar doğuyor" yorumunu da yaptığı haberinde kitapçıların raflarında artık Osmanlıca hikâye kitapları ve sözlüklerin önemli yer tuttuğunu da kaydetti. 
 
Seçkinlerin dili
Bu arada, BBC'ye konuşan Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ise, "Osmanlıcanın geçmişte halkın değil, seçkinlerin kullanıldığını özellikle anımsattı. 
Sevgi Özel, "Cumhuriyet'ten önce okuma yazma bilenlerin oranı erkeklerde yüzde beş-altı; kadınlarda neredeyse sıfırdı. Halk, Osmanlıcayla ne konuşabiliyor ne dilekçesini, mektubunu yazabiliyordu. 200 yıl önce ölen dedemiz, mektep medrese görmüş birisi değilse, kendisi de babasının mezar taşına yazılanı okuyamazdı zaten" dedi. 
Dünyada dilde devrim yapan ilk ve tek ülkenin Türkiye olmadığının da altını çizen Özel, "Almanya, Macaristan, İsrail ve Norveç, Türkiye'den çok çok önce dilde devrim yapma gereksinimi duymuşlar" dedi.