ÖSO'dan Rusya'ya yalanlama

Özgür Suriye Ordusu, Rusya'nın kendilerine hava desteği verdiğini yalanladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ülkenin batısında savaşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Rusya'nın kendilerine hava desteği verdiğini yalanlayarak tam tersine Rusya tarafından bombalandıklarını söyledi.

Kendilerini ÖSO ile özdeşleştiren bazı grupların da dahil olduğu yeni ve ayrı bir silahlı ittifak savaşçılarının son zamanlarda El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'yle yapılan çatışmalar da dahil bazı durumlarda Rusya hava saldırılarından dolaylı bir şekilde yararlandığını söyledi fakat herhangi bir direkt yardımı yalanladı.

              
Gruplar üst düzey bir Rus general tarafından son zamanlarda Rusya'nın Suriye'de günlük olarak gerçekleştirdiği onlarca hava saldırısıyla ÖSO savaşçılarına destek verdiği ve bu savaşçıların hükümet ile beraber İslam Devleti'ne karşı savaştığı açıklamalarına cevap olarak yaptılar.

Rus haber ajansları Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'a dayandırdıkları açıklamalarda Özgür Suriye Ordusu'na mensup üye sayısının "sürekli" arttığı ve silah, mühimmat ve materyal destek aldıklarını belirtti.
              
Rusya hangi ÖSO gruplarından bahsettiğiyle ilgili isim vermedi. Farklı gruplar kendilerini ÖSO'ya bağlı olarak tanıtıyorlar, fakat ÖSO'nun merkezi bir komutası ve kontrol yapısı yok.
             

ÖSO'nun en güçlü gruplarından bazıları Suudi Arabistan ve ABD'den askeri yardım alırken, bu gruplar 30 Eylül'de Rusya tarafından başlatılan hava operasyonlarında hedef haline geldi. Gruplar aynı zamanda Moskova'dan yardım aldıkları iddialarını yalanladı.
              
Rus saldırılarından yararlanan gruplar ise Kürt YPG ve Arap milislerin de aralarında olduğu ve İslam Devleti ile mücadele etmesi için ABD'den yardım alan Suriye Demokratik Güçleri bulunuyor.