Paketi böyle yorumladı: Laikliğe saldırı

İngiliz basını "Demokratikleşme Paketi'ni konuşuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Demokratikleşme Paketi", İngiliz medyasında geniş yankı buldu. İngiliz gazeteleri, reform paketinin protestoların damgasını vurduğu bir yazdan sonra açıklandığına dikkat çekerken paketin unsurları arasında özellikle Kürtlere yönelik reformalar ile kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması üzerinde duruyorlar. 

Guardian
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, "Başbakan, protestolarla dolu bir yazdan sonra reformları açıklıyor" ifadesini kullandığı haberinde paketin "büyük Kürt azınlığına açılımlar" içerdiğini ve "Türk Cumhuriyeti'nin tarihinde ilk defa olarak başörtülü kadınların parlamentoda görev yapmasına ve memur olarak çalışmasına izin verilmesini" önerdiğini anlatıyor. 
Reformların "Erdoğan'ın 11 yıllık iktidarın en büyük ve süreli hükümet karşıtı protestoları" izlediğine işaret eden gazete, paketi eleştirenlerin ise, önerilerin yeterince ileriye gitmediğini söylediklerini, bazı "hassas" azınlık haklarının ele alınmamasının eleştirildiğini belirtirken de bir analistin "paket tamamen kozmetik" sözlerini de aktarıyor. 

Independent
İndependent gazetesi, "Demokratikleşme Paketi"nin başörtüsü yasağını kaldırdığına dikkat çektiği haberinde reformlarla özellikle ülkenin Kürtleri ve Roma'ları sevindirmeye amaçlandığını öne sürüyor. 
"Ancak en tartışmalı değişiklik, dini siyasetten dışında tutmayı amaçlayan, 90 yıllık kamuda başörtüsü yasağının kaldırılmasıdır" görüşünü dile getiren gazete "Twitter'deki öfkeli yorumcular, bunu Başbakan'ın gizli gündemin bir örneği olarak nitelediler" diye yazıyor.
Buna karşın haberde Liberal Demokrat Avrupa Parlamentosu üyesi Andrew Duff'un, AB'nin dört gözle beklediği büyük adım olmasa da paketin çoğu unsurlarını olumlu karşıladığını söylediğine dikkat çekiliyor. 

Times
Pakete ilişkin haberinde kamuda başörtüsü yasağının kaldırılmasına vurgu yapan The Times, yasağın kaldırılmasını "laik devlete saldırı" olarak yorumluyor. 
Times, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürt azınlığına yönelik kısıtlamaları gevşetirken Avrupa'nın en büyük Müslüman ülkesine İslamizmi empoze ettiği eleştirilerine maruz kalma riskine girdiğini" savunduğu haberinde "Başörtüsü yasağı, modern Türkiye'de din ile devlet arasında katı ayrımın temel bir ilkesidir" görüşünü dile getiriyor. 
Reform paketinde Kürt azınlığa yönelik yeniliklerin de yer aldığına işarete eden gazete, PKK ile barış görüşmeleri sürecinde yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesi talebini ilk başta reddeden Başbakan Erdoğan'ın paket ile bu konuda "geri adım atmaya hazır olduğunu" gösterdiğini düşünüyor.