Panama kayıtlarında Türkiye'den 101 şirket var iddiası
Dünyanın gizliliğe en önem veren hukuk firmalarından biri olan Panamalı Mossack Fonseca'ya ait olduğu öne sürülen 11 milyon gizli belge sızdırıldı. Panama kayıtlarında Türkiye'den 101 şirketin yer aldığı iddia edildi.
dunya.com / Ajanslar
Rusya Devlet Başkanı Putin’in en yakın arkadaşlarından müzisyen viyolonselist Sergi Roldugin’in de bulunduğu çok sayıda ismin, offshore hesaplar üzerinden vergi kaçırdığı iddia edildi.
Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait yaklaşık 11 milyon sayfalık doküman “Panama kayıtları” adı altında medyaya servis edildi.
Alman "Süddeutsche Zeitung" gazetesi tarafından elde edilen belgelerin ilk kısmı, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından, 80 ülkeden gazetecilerle paylaşıldı.
İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en yakın arkadaşlarından müzisyen viyolonselist Sergi Roldugin’in de bulunduğu çok sayıda ismin, offshore
Dokümanlara göre, offshore hesaplarla vergi kaçıranlar arasında 12 devlet lideri ve 143 politikacı olduğu iddia edildi.
Uluslararası vergi kaçakçılığına ilişkin kayıtlar
Ayrıca, Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’dan sızdırılan “uluslararası vergi kaçakçılığına” ilişkin kayıtlarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın arkadaşı Sergei Roldugin’in adı geçiyor.
Alman “Süddeutsche Zeitung” gazetesi tarafından elde edilen ve hukuk firması Mossack Fonseca’ya dayandırılan yaklaşık 11 milyon sayfalık kayıtların ilk kısmı, “Panama kayıtları” adı altında Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından uluslararası medya ile paylaşıldı.
Türkiyeden 101 şirket yer alıyor iddiası
İngiliz The Guardian konuya ilişkin haberinde, vergi kaçakçılığına ilişkin belgeler içerisinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın arkadaşı müzisyen, viyolonselist Sergi Roldugin’e ait offshore banka hesaplarının olduğunu, vergi kaçırmak için yapılan yaklaşık 2 milyar dolarlık para transferinin Putin’e kadar uzandığı iddia edildi.
Yaklaşık 210 bin kadar şirket veya müşterinin yer aldığı sızdırılan belgelerde, Türkiye’den de 101 şirketin ve 10 müşterinin yer aldığı belirtiliyor. Ancak bu isimler henüz ifşa edilmiş değil.
İzlanda Başbakanının istifası isteniyor
Belgelerde adı geçen bir diğer ülke lideri ise İzlanda Başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson.
Mossack Fonseca belgelerinde İzlanda Başbakanı Gunnlaugsson'un ülkesi finansal krizdeyken, kamu fonlarıyla kurtarılan bankalara özel bir alaka gösterdiği görülüyor.
Belgelerde, Gunnlaugsson'un bir offshore şirket aracılığıyla sorunlu İzlanda bankalarına yüz milyonlarca dolarlık yatırım yaptığı ve bu yatırımları kamuoyuyla paylaşmadığı anlaşılıyor. İzlanda Başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson'ın istifası gündemde.
Panama kayıtlarında adı deşifre olan 12 liderinin isimleri şöyle:
1. Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri
2. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud
3. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko
4.İzlanda Başbakanı Sigmundur Davíð Gunnlaugsson
5. Birleşik Arap Emirliği Devlet Başkanı Halife bin Zayid El Nahyan
6. Gürcistan eski Başbakanı Bidzina Ivanişvili
7. Irak eski Başbakanı Ayad Allavi
8. Ürdün eski Başbakanı Ali Abu el-Ragheb
9. Katar eski Başbakanı Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani
10. Katar eski Emiri Şeyh Hamad bin Halife Al Thani
11. Sudan Devlet Başkanı Ahmad Ali el-Mirghani
12. Ukrayna eski Başbakanı Pavlo Lazarenko
'Güçlü bir şekilde işbirliği yapacağız'
Öte yandan Panama'nın Devlet Başkanı Juan Carlos Varela, ülkesindeki offshore şirketleriyle ilgili bilgilerin sızdırılmasının ardından açılacak tüm soruşturmalar için "güçlü bir şekilde" işbirliği yapacaklarını açıkladı.
Varela, merkezi Panama'daki hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait yaklaşık 11 milyon sayfalık belgenin sızdırılmasının ardından yaptığı açıklamada, son gelişmelerin hükümetinin ülkenin finans endüstrisindeki yasa dışı eylemlere "sıfır hoşgörü" politikasına gölge düşürmemesi gerektiğini vurguladı. Devlet Başkanı Varela, olayın aydınlatılması için işbirliğine hazır olduklarını belirtti.
Mossack Fonseca'nın kurucularından Ramon Fonseca da Channel 2 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, firmasının, müşteriler için açılan offshore şirketleri üzerinden yapılan yasa dışı eylemlerden hiçbir şekilde sorumlu olmadığını kaydetti.
En büyük belge sızıntısı
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Mossack Fonseca'nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belgeye ulaşmış ve 80 farklı ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı. Alman Süddeutsche Zeitung ve İngiliz The Guardian gazeteleri gibi basın kuruluşları tarafından yayımlanan belgelerde, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, offshore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu iddia ediliyor.
Şimdiye kadarki en büyük belge sızıntısı kabul edilen olaya "Panama Papers (Panama belgeleri)" adı verildi.
Mossack Fonseca hakkında:
Dünyanın en gizli şirketlerinden biri Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca, 42 farklı ülkede 600 çalışanı bulunuyor.
Firmanın sunduğu hizmetlerin başında özellikle Britanya Virjin Adaları'nda offshore yetki alanları kapsamında şirket birlşemelerini düzenlemek, servet yönetimi geliyor.
Mossack Fonseca, birer 'vergi cenneti' olarak kabul edilen İsviçre, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Britanya Virjin Adaları ile İngiltere'ye dahil olmamakla beraber kraliyete bağımlı Man Adası, Guernsey, Jersey'de faaliyet gösteriyor.