Papa Franciscus, ilk kardinallerini atadı

Papa Franciscus, göreve geldikten 10 ay sonra ilk kardinal atamasını yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VATİKAN  - Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, papa seçilmesinin ardından ilk kardinal atamasını yaptığını ve 16 monsenyörü kardinal olarak atadığını açıkladı.  

Papa Franciscus, Vatikan'ın ünlü Aziz Petrus meydanına bakan çalışma ofisinin penceresinden pazar günleri yaptığı Angelus duasının ardından Katolik kilisesine yeni kardinaller atadığını duyurdu.  

Katolik kilisesinin ruhani lideri, '22 Şubat'ta 12 milletten 16 kardinal atama sevinci yaşayacağım' diyerek, yeni kardinallerini açıkladı.  

Kardinallik mertebesine getirdiği isimleri tek tek okuyan Papa'nın en dikkat çeken atamaları ise yine kendisinin ekim ayında göreve başlattığı Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Monsenyör Pietro Parolin ile 1958 ile 1963 arasında papalık yapan ve 'Türk Papa' ismiyle de bilinen Papa 23. Ioannes'in sekreteri 90 yaşındaki Loris Capovilla oldu.  

Papa Franciscus'un kardinallerini belirlediği yerler arasında memleketi Arjantin başta olmak üzere Brezilya, Şili, Nikaragua, Kanada, Filipinler, Kore, Fildişi Sahilleri, Burkina Faso, Haiti, İngiltere, İtalya gibi dünyanın dört bir tarafından ülkeler bulunuyor.  

Yeni kardinaller için Vatikan'da 22 Şubat'ta 'Kardinallik' merasimi düzenlenecek. Bu törende 16 kardinale kırmızı şapkaları ve altın yüzükleri Papa tarafından verilecek.  

Selefi Emerit Papa 16. Benediktus'un geçen yıl şubat ayında görevden ayrılmasıyla 13 Mart 2013'te papa seçilen ve Franciscus ismini alan Arjantinli Papa Bergoglio, göreve geldikten 10 ay sonra ilk kardinal atamasını yapmış oldu. Vatikan'da son olarak kardinal ataması bir önceki Emerit Papa 16. Benediktus zamanında yapılmıştı. Kasım 2012'de yapılan törenle Emerit Papa 16. Benediktus, aralarında Avrupa kıtasından olmayan 6 yeni kardinal atamıştı.  

Katolik kilisesinin ruhban sınıfında papadan sonraki en yüksek mevki olan kardinallikte yaşı 80'in altında olanlar papalık seçimine (Konklav) katılabiliyorlar. Papa'nın son atadığı 16 kardinalle kendisinden sonraki papayı seçme yetkisine sahip Kardinaller Meclisi'ne katılabilecek 80 yaşın altındaki kardinal sayısında da üst sınır olan 120'ye ulaştığı belirtildi. Papa Franciscus'un seçildiği Mart 2013'teki Konklav'a 115 kardinal katılmıştı.  

Öte yandan, Papa Franciscus sabah Sistine Şapeli'nde düzenlenen törenle 32 bebeği vaftiz etti. Vaftiz edilen bebekler arasında yedi aylık olan Giulia'nın anne ve babasının kilise evliliğin olmaması dikkati çekti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir