Papa: Normal bir insanım

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, papanın bir süperman ya da süper yıldız olmadıklarını aksine gülen, ağlayan, uyuyan normal bir insan olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VATİKAN - Selef Papa 16. Benediktus'un geçen yıl 28 Şubat'ta görevden ayrılmasını takiben yapılan papalık seçimi süreci Konklav'da 13 Mart 2013'te Katolik Kilisesi'nin 266. Papası olarak seçilen dönemin Arjantinli Kardinali Jose Bergoglio, şimdiki adıyla Papa Franciscus, görevdeki birinci yılını Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte değerlendirdi. 

"Kim yardım istiyorsa Tanrıya inanmayanlar da olmak üzere onu aradığı" anımsatılan Papa, "Evet bu oldu. Bir tavsiye verme, konuşma, hal hatır sorma isteği bu. Buenos Aires'te bir rahipken daha kolaydı. Alışkanlık oldu. Bu bir hizmet ve içimde hissediyorum. Tabi ki, şu anda kolay değil bana yazanları ziyaret etmek" dedi. 

Kendisinde en çok iz bırakan telefonu sorulan Papa, 80 yaşlarında oğlunu kaybeden bir hanımı her ay aradığını ve bu telefonundan ötürü hanımın çok mutlu olduğunu ifade etti. 

İnsanlara gösterdiği sevgi ve samimiyetle ayrı bir tarz yaratan Papa Franciscus, bu konuda papaların çizgi karakter "süperman" gibi gösterilmesinden rahatsız olduğunu belirterek, "Acı çeken insanlarla bir arada olmayı seviyorum. Ama deniyorki, geceleri Ottaviano sokağına çıkıp, yiyecek veriyormuşum. Bu daha önce aklıma gelmedi. Yanılmıyorsam Sigmond Freud söylüyordu daha önce; 'Her idealize edilen şeyde bir saldırı vardır' diye. Papa, bir süperman ya da bir süper yıldız değil normal bir insan. Gülen, ağlayan, sakince uyuyan, arkadaşları olan normal bir insan" diye konuştu. 

Vatikan'da yaşamını sürdüren selefi Papa 16. Benediktus'a hiç danışıp danışmadığı sorulan Papa Franciscus, "Evet, müzede bir heykel değil kendisi. Alışık olmadığımız bir şey. Bu durum, 60, 70 yıl önce yoktu. Bugün ise kurumsal. 16. Benediktus bir ilk ve belki başkaları da olacak. Bunu bilmiyoruz" dedi. 

Selefinin alçakgönüllü ve varlığıyla rahatsızlık vermek istemeyen biri olduğuna dikkati çeken Papa, "Onu yeni kardinallerin törenine davet ettim. Kabul etti. Onun bilgeliği Tanrının bir hediyesi. Onun kilise yaşamına katılmasının daha iyi olacağına beraber karar verdik" ifadelerini kullandı. 

Memleketi Arjantin'e ilişkin nostaljileri sorulan Papa Franciscus, "Gerçek şu ki, pek bir nostaljim yok. Hasta olan kız kardeşimle biraraya gelmek istiyorum. Onu yeniden görmek hoşuma gider. Tabi burada Arjantin'e gideceğim yorumu çıkmamalı. Onu telefonla arıyorum, şimdilik bu yeter. 2016'dan önce gitmeyi düşünmüyorum çünkü Latin Amerika'da Rio Da Janeiro'ya gittim. Şimdi, kutsal topraklara, Asya'ya ve sonra da Afrika'ya gitmeliyim" yanıtını verdi. 

Bu arada, Time dergisince yılın adamı seçilen Papa Franciscus, Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen 278 kişiden biri oldu. Papa'nın rakipleri arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Edward Snowden, Malala Yousufzay gibi isimler var.