Papakostandinu: Yunanistan, 19 Mayıs'a kadar borcunu ödeyecek

Atina borsasında hisselerin açığa satışı yasaklandı. AB liderleri Yunanistan için toplanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA- Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, Yunanistan'ın 19 Mayıs'a kadar ödemesi gereken 8,5 milyar avro tutarındaki borcunu zamanında ödeyeceğini söyledi.

Bir televizyon programına katılan Papakostandinu, Yunanistan'ın borcunu 19 Mayıs'tan önce ödeyip ödeyemeyeceği sorusuna, "kesinlikle ve hiç şüphesiz ödeyecek" yanıtını verdi.

Bu arada Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble da, "Almanya, Yunanistan'ın batmasına izin vermeyecek" dedi.

Schaeuble, Handelsblatt gazetesine verdiği demeçte, Yunanistan'ın çökmesine izin verilmeyeceği konusunda açık sinyal gönderilmesine ihtiyaç olduğunu, Berlin hükümetinin Yunanistan'a acil yardım konusunda hızlı karar alınmasına çalıştığını belirtti. 

Öte yandan, Yunanistan'a yapılacak uluslararası acil yardım paketinin ilk dilimi 19 Mayıs'tan önce bu ülkeye ulaşacak.

Almanya parlamento üyeleri için hazırlanan bir belgeye göre, "acil yardım yasa taslağıyla, Maliye Bakanlığına, Yunanistan'a toplam 8,4 milyar avro borç vermek için yetki verilecek."

Yunanistan'a yardım konusunda IMF ve AB Komisyonu görüşmelerinin 2 Mayıs'ta tamamlanmasının hedeflendiği belirtilen belgede, Avro Bölgesi maliye bakanlarının 4 Mayıs'ta bu görüşmeleri değerlendirileceği kaydedildi.

Belgede, Yunanistan parlamentosunun 6-7 Mayıs'ta 3 yıl süreli tasarruf programını oylayabileceği de bildirildi.

Yunanistan'a yapılması planlanan 45 milyar avro tutarındaki AB-IMF ortak yardımındaki en büyük katkıyı 8,4 milyar avro ile Almanya'nın yapması bekleniyor.

Atina Borsası'nda hisselerin açığa satışı yasaklandı

Yunanistan Sermaye Piyasası Komisyonu, Atina borsasında hisselerin açığa satışını yasakladı.

Sermaye Piyasası Komisyonundan yapılan açıklamada, "komisyonun, Yunan piyasasında olağanüstü koşulları göz önüne alarak, Atina borsasında açığa satışı yasaklamaya karar verdiği, kararın 28 Nisan'dan 28 Haziran'a kadar geçerli olacağı" belirtildi.

Yunanistan'da borsa dün banka hisselerinin yüzde 9 düşmesiyle, yüzde 6 değer kaybetmişti. 

Sermaye Piyasası Komisyonu, daha önce küresel ekonomik kriz sırasında Ekim 2008 Atina borsasında hisselerin açığa satışını yasaklamış ve bu yasak geçen yıl Haziran ayında kalkmıştı.

AB liderleri Yunanistan için toplanacak

AB'de ortak para euro kullanan 16 ülke, kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P) tarafından "yatırım yapılamaz" sınıfına sokulan Yunanistan'ın kurtarılması için olağanüstü zirveye davet edildi.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, "10 Mayıs gibi" Brüksel'de toplanacak olan liderlerin Yunanistan'ı kurtarma paketini aktif hale getirmeye çalışacaklarını söyledi.

Yunanistan'ın iflas ihtimali bulunmadığını ve borçları yeniden yapılandırmanın gündemde olmadığını savunan Van Rompuy, Uluslararası Para Fonu (IMF) destekli AB kurtarma paketinin kullanım şartlarıyla ilgili bu ülkeyle sürdürülen müzakerelerin yolunda ilerlediğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir