Papalık seçim sürecine Kardinal Meclisi karar verecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
VATİKAN  Vatikan Basın Sözcüsü Rahip Federico Lombardi, yeni Papa'nın seçim sürecinin ne zaman başlayacağına Kardinal Meclisi'nin karar vereceğini söyledi.
Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un hafta başında görevini bıraktığını açıklamasının ardından günlük basın toplantılarıyla kamuoyunu bilgilendiren Vatikan Sözücüsü Lombardi, bugün yaptığı açıklamada, yeni Papa'nın seçimine ilişkin süreçten bahsetti.
Lombardi, "Anayasada seçimin yolu yöntemi ve zamanı belli. Makamın boş olduğunun ilanının ardından Kardinal Meclisi seçim hazırlıkları için bir araya gelmek durumunda. Burada önemli olan ve belgenin dediği şudur: Makamın boş olduğunun ilanını takip eden 15 ile 20. gün arasında Konklav (Papalık seçimi) süreci belirlenmelidir. Buradan yola çıkılarak 15 Mart ve sonrasında bir tarihi öngörebiliriz" diye konuştu.
Lombardi, Papa 16. Benediktus'un 28 Şubat'a kadar olan programı hakkında detaylı bilgi verirken, Şubat ayı içinde daha önceden belirlenmiş programına devam edeceğini 28 Şubat akşamı yerel saatle 17.00'de helikopterle Vatikan'dan ayrılarak, daha önce açıklandığı üzere papaların yazlık ikametgah olarak kullandığı Castel Gandolfo'ya geçeceği bilgisini verdi.
Vatikan Sözcüsü, Papa'nın görevden ayrılacağı tarihe kadar görevlerini sürdüreceğini vurgulayarak, ilerleyen günlerde bir süredir boş olan kamuoyunda Vatikan Bankası olarak bilinen Dini Çalışmalar Enstitüsü'ne (IOR) yeni bir başkan atayacağı bildirdi. Adı kara para aklama soruşturmasında geçen Vatikan Bankası Başkanı Ettore Gotti Tedeschi, geçen yıl Mayıs ayında görevden uzaklaştırılmıştı.