Paris, bisiklet başkenti olma yolunda ilerliyor

Paris Belediyesi yeni bisiklet güzergahları için önümüzdeki beş sene için 150 milyon euroluk bir bütçe ayırdı. Bisiklet cenneti olarak tanınan Amsterdam’da bisiklet için ayrılan bütçe Paris’le aynı. Bisiklet bütçesinde ilk sıra ise Londra’ya ait

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Avrupa Bisiklet Federasyonu verilerine göre bisiklet kullanımı kilometre başına 20 gram karbon salımına neden oluyor. Yeni model otomobillerde ise ortalama karbon salımı kilometre başına 150 gram. Arabanın motor hacmi, hızı ve üretim senesi karbon salımını da artırıyor. Avrupa’da yılda 19 milyon adet bisiklet satılıyor. Türkiye’de satılan bisiklet sayısı 1.3 milyon civarında. Bunun başlıca nedeni bisiklet yollarının az olması; ya da araç sürücüleri tarafından park olarak kullanılması. Türkiye’de en fazla bisikletin kullanıldığı Konya’da, bisiklet yolu uzunluğu 240 kilometreye ulaşıyor. Paris Belediyesi ise dünyanın bisiklet başkenti olmak için harekete geçmiş durumda. Belediye tarafından açıklanan “bisiklet planı” kapsamında, 2020 yılına kadar mevcut bisiklet güzergahlarının üç katına çıkartılması hedefleniyor. Bugün Paris’te bisiklet güzergahlarının oranı, toplam güzergahların yüzde 5’ine denk geliyor. Yeni plan kapsamında bu oran yüzde 15’e çıkarılacak. 

Paris Belediyesi yeni bisiklet güzergahları için önümüzdeki beş sene için 150 milyon euroluk bir bütçe ayırdı. Bisiklet cenneti olarak tanınan Amsterdam’da da bisiklet için ayrılan bütçe Paris’le aynı. Bisiklet bütçesinde ise ilk sıra Londra’ya ait. Londra Belediyesi 2016 yılına kadar bisiklet güzergahları için 1.2 milyar euro yatırım yapacak. 

Paris’in bisiklet yatırımlarına odaklanmanın başlıca iki nedeni var. Bunlardan birincisi Paris’te hava kirliliğinin hızla artıyor olması. Diğer ise, Paris’in aralık sonunda İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak olması. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, zirve öncesinde otomobile alternatif sunmak için acele ediyor. Hidalgo’nun bisiklet hedefl eri, daha önceki senelerde gerçekleştirilen planlardan çok daha iddialı. Yeni plan kapsamında mevcutta 700 kilometre olan bisiklet güzergahının bin 400 kilometreye ulaşması hedefleniyor.

Bisiklet parkı için  7 milyon euro

Paris, bisiklet başkentine dönüşme sürecinde sadece kiralık bisiklet sistemi Vélib’e güvenmiyor. Belediye, Parislilerin kendi bisikletlerini kullanmalarını desteklemek için 10 bin bisikletlik yeni park alanı kuruyor. Bunun için yapılan yatırım ise 7 milyon euroya ulaşıyor. Bisiklet parkının aylık kirasının 5 euro olması planlanıyor.

İstanbul'da güvenli bisiklet yolları kılavuzu

EMBARQ Türkiye - Sürdürülebilir Ulaşım Derneği (SUD), çevreyi ve insan sağlığını her geçen gün daha fazla tehdit eden kent içi ulaşım sorunlarına sürdürülebilir çözümler üreterek kentlerimize yaşam kalitesinin iyileştirilmesi amaçlayan bir sivil toplum kuruluşu. Kuruluş, 2010 yılından bu yana, Antalya, Eskişehir ve Sakarya’da bisikletli ulaşımı geliştirmek üzere çalışmalar yürütüyor. 2012 yılında ise öncelikle İstanbul olmak üzere Türkiye’de bisikletli ulaşımı teşvik eden çalışmalara başladı. Embarq Türkiye, 2014 yılında Hollanda Konsolosluğu’ndan aldığı destekle BikeLab Projesi’ni geliştirdi. Yine geçen senenin eylül-kasım aylarında ise İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan aldığı destekle, Türkiye’de bir ilki temsil eden İstanbul’da Güvenli Bisiklet Yolları Uygulama Kılavuzu’nu hazırladı. Kılavuzun amacı bisikletin, kent içi ulaşımın bir parçası olarak algılanması, bisikletin diğer ulaşım sistemlerine entegre edilmesi ve İstanbul’da bisiklet altyapısının oluşturulmasının gerekliliğine dikkat çekmek. Kılavuz, Çiğdem Çörek Öztaş, Merve Akı, Tolga İmamoğlu, Sercan Selvi ve Pınar Köse imzasını taşıyor. 3 bini aşkın kişiyle yapılan anket sonuçlarına da yer veren kapsamlı kılavuz üç ana bölümden oluşuyor. Bunlar, bisiklet kullanımının yararları; bisiklet altyapısının yönetim boyutu ve kullanıcı eğilimleri ve bisiklet yolu uygulamaları olarak sıralanıyor. Yapılan incelemelerin sonucunda ikisi Avrupa Yakası'nda olmak üzere üç yeni bisiklet yolu güzergahı önerisinde bulunuluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir