Pazarlama yatırımı Ar-Ge'den yüksek

140 milyar euro cirosunun yarısını mobil cihazlardan elde eden Samsung'un 2012 yılı pazarlama yatırımları 9 milyar euro oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

Dünyanın bir numaralı mobil telefon üreticisi Samsung, bu konumunu korumak için reklama çok büyük bütçeler ayırıyor. 140 milyar euro cirosunun yarısını mobil cihazlardan elde eden şirketin 2012 yılı pazarlama yatırımları 9 milyar euro oldu. Bu miktar 2011 yılına oranla yüzde 38 daha fazla.
Samsung'un pazarlamaya ayırdığı bütçe, 8 milyar euro olan Ar-Ge bütçesini bile geride bırakıyor.
Analistlere göre pazarlama yatırımlarının üçte biri reklamlara ayrıldı. Samsung, reklam ve pazarlama faaliyetleri için televizyon, yazılı basın ve internetten mümkün olduğunca faydalanmayı hedefliyor.  
Bir kıyaslama yapmak gerekirse, 2012 yılında Microsoft reklam için 1.2 milyar euro harcarken, Apple'ın pazarlama harcamaları 700 milyon euro ile sınırlı kaldı.
Samsung son bir yıldır faaliyetlerini ABD'de yoğunlaştırıyor. ABD'de akıllı telefon pazarının lideri Apple.
Kantar Media tarafından yapılan araştırmalara göre Samsung, telekomünikasyon yatırımlarını dört kat attırarak, 78 milyon dolardan 401 milyon dolara taşıdı. Apple'ın kendi ülkesindeki yatırımlarının oranı ise 333 milyon dolar.
Le Figaro'da yer alan habere göre, Samsung'un yatırımları yavaşlayacak gibi görünmüyor.
Samsung Avrupa'da akıllı telefonlara yapılan reklam harcamaları konusunda ilk sırada.

Agresif politika

Son dönemde Samsung'da önemli bir ton değişimi de gerçekleşmiş durumda. Nike'ın eski iletişim sorumlularından biri ile çalışmaya başlayan Samsung, 72andSunny reklam ajansı ile birlikte, Apple'ı hedef alan agresif bir reklam kampanyası gerçekleştirdi. Kampanyadaki kliplerden birinin internette izlenme oranı 70 milyona ulaştı. Bu oran iPhone 5'in lansman videosunu bile geride bıraktı.

Yüzde 40 pazar payı

Samsung'un akıllı telefon piyasasında pazar payı yüzde 40'a yükselmiş durumda. Bu oran, hiç bir zaman bu kadar yüksek olmamıştı.
Interbrand sıralamasına göre, Samsung markası dünyanın en pahalı dokuzuncu markası konumunda.

Yeni savaş aracı: Galaxy S4

Samsung'un yeni akıllı telefonu Galaxy S4, şirketin yeni savaş aracı olarak değerlendiriliyor. Güney Koreli şirketin bu yeni ürünü ABD'de tanıtması ise tabii ki rastlantı değil. Bu karar, Samsung ile Apple arasındaki rekabetin vurgulanması açısından etkili oldu. Yeni ürün lansmanını büyük bir organizasyonla gerçekleştirmek Apple tarafından 1998 yılından bu yana uygulanıyor. Bu yöntem bugün Samsung tarafından da kullanılıyor. Samsung bir adım daha ileri giderek, internette ürününe yönelik bilgilere de yer veriyor.
Samsung yeni ürünü için Youtube'da kullandığı reklamda "Renkli televizyondan bu yana en olağanüstü ürün" tanımını kullandı.
Galaxy S4; kullanıcısını yaşamında önem verdiği her şeye daha da yakınlaştırmayı hedefliyor. Kullanıcısının günün akışı içerisinde önem verdiği tüm öğeleri anlayan bu telefon, yaşam tarzını yeniden tanımlıyor.
Samsung CEO'su JK Shin; "Galaxy S4'ün tüm yenilikçi özellikleri dünya çapında kullanıcılarımızın iç görü ve ihtiyaçları baz alınarak geliştirildi. Galaxy S serisinin başarısının devamı olan bu akıllı telefon insanlardan ilham alan yeniliğin bir başka kanıtı. Samsung olarak yarattığımız yeniliklerde insanlardan ilham almaya devam edeceğiz; Böylece ilham kaynağımız olan insana biz de ilham kaynağı olabileceğiz" yorumunu yapıyor.
 
Kriz sonrası gençleştirme operasyonu

Ekonomik kriz nedeniyle bir çok firma daha verimli çalışma için yeniden yapılanmaya gitti. Samsung da kapsamlı bir yeniden yapılanmayı tercih eden şirketlerden biri oldu. Bu yeniden yapılanma dahilinde, 60 yaş üzerindeki hemen tüm üst düzey yöneticilerini emekliye ayıran firma, bu kapsamlı emeklilik projesinden sadece 2 kişiyi ayrı tutarak, bu yöneticileri başkan yardımcılığına yükseltti. Toplamdaysa 46 üst düzey yönetici ve başkan yardımcısının 25 tanesi yerlerini gençlere devretti. 1977 yılından bu yana Samsung'da çalışan Gee Sung Choi, bundan 30 yıl öncesine kadar kimsenin Samsung'u tanımadığını, bugün ise Samsung'un dünyanın en önemli markalarından biri olduğunu söylüyor. Choi, "1985-1991 yılları arasında Samsung Avrupa'da çalıştım. İş görüşmelerinde benim insanlara soru sormam gerekirken, onlar bana Samsung ile ilgili sorular soruyorlardı. 30 yıldan fazla bir zaman geçti. Bugün dünyanın önde elen markalarından biriyiz" diyor.

Samsung City: Uyumayan fabrika-şehir

[PAGE]
Samsung City: Uyumayan fabrika-şehir

Samsung fiyatları kontrol altında tutmak için, üretimin tamamını kendisi gerçekleştiriyor. Seul'a 46 kilometre uzaklıkta olan Suwon'daki sanayi kompleksi 160 hektara yayılıyor. Kompleks, alışveriş merkezi, 300 otobüsü ve güvenlik ekibi ile bir şehri andırıyor. Çalışanların büyük bir bölümü komplekste yer alan toplu konutlarda yaşıyor. Evdeki televizyonlar aynı zamanda fabrikayı izleyen kameralara da bağlı. Mesai günlerinin sonunda çalışanlar spor yapabiliyor veya İngilizce çalışabiliyorlar. Samsung bir yandan tüm üretimini kendisi gerçekleştirerek fiyat avantajı sağlarken, diğer yandan sattığı kadar üretim gerçekleştirerek stoklarını sınırlı tutmuş oluyor.

Eş CEO uygulaması

Bu arada Galaxy S4 tanıtımının yanı sıra, Samsung cephesinde yeni gelişmeler de var. Eş CEO'luk sistemini benimseyen şirket, iki yeni CEO daha atadı. Yeni düzenlemeye göre, Samsung Başkanları'ndan Yoon Boo-keun ve J.K Shin de eş CEO olarak Kwon Oh-hyun'a katıldılar. Samsung'un şu an üç tane CEO'su var.
Yeni CEO'ların her biri firmanın çok önemli bölümlerinin başında bulunuyor. Başkan Yoon, Samsung televizyonların da dahil olduğu tüketici elektroniği bölümünü yönetiyor. Başkan Shin Samsung Galaxy ailesinin de içerisinde bulunduğu mobil bölümün başındaki yönetici. Samsung'un tek CEO dönemindeki lideri Kwon ise yarı iletken, bellek ve işlemci üreten komponent bölümünün başında.

Galaxy S4'ün yenilikleri
 
* 'Samsung Akıllı Durdurma (Samsung Smart Pause)', ekranı bakış yönünüze göre kontrol etmenizi sağlıyor. Bir video seyrederken bakışınızı ekrandan başka bir yere çevirdiğinizde videonuz duruyor ve ekrana bakar bakmaz yeniden başlıyor.
* 'Samsung Akıllı Kaydırma (Samsung Smart Scroll)' ise tarayıcınızı veya e-postalarınızı ekrana hiç dokunmadan aşağı yukarı kaydırabilmenize izin veriyor. Galaxy S4 yüzünüzün ekrana çevrili olup olmadığını anlıyor ve bileğinizin hareketini algılayarak, sayfaları aşağı veya yukarı kaydırabilmenizi sağlıyor.
* 'Temassız Kontrol' (Air Gesture) özelliği ile elinizin havada yaptığı bir hareketle çalan müziği değiştirebiliyor, bir web sayfasında gezinebiliyor veya gelen bir aramayı kolayca kabul edebiliyorsunuz.  
* 'Samsung Optik Okuyucu' (Samsung Optical Reader); bir metni, kartviziti veya QR kare kodu bilgisini otomatik olarak tanımak suretiyle tercüme metin mesajı ve arama gibi kullanışlı fonksiyonlar sunuyor.
* Galaxy S4, "S Sağlık" (S Health) yazılımını kullanarak, sağlığınızla ilgili bilgileri güncel tutuyor. Cihazın içinde yer alan sensörler, sistemli ve otomatik olarak sağlık durumunuzu, bulunduğunuz ortamı ve çok daha fazlasını izleyerek, yaşam kalitenizi artırmanıza yardımcı oluyor. Kullanıcılar da sağlıklı ve fit kalabilmek amacıyla beslenme günlüğü, egzersiz günlüğü ve uyku izleme fonksiyonlarını kullanarak sağlık durumlarını kolayca kontrol altında tutabiliyor.