"Petrol anlaşması, ekonomimizi olumsuz etkiliyor"

Rusya Ekonomi Bakanı Oreşkin, OPEC'le petrol üretimini kısmaya yönelik anlaşmanın Rus ekonomisini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Rusya'nın anlaşmayla ilgili konumunu, bu ay sonunda yapılacak OPEC toplantısında netleştirmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Ekonomi Bakanı Maksim Oreşkin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'yle (OPEC) petrol üretimini kısmaya yönelik yapılan anlaşmanın, ekim ayında Rus ekonomisindeki büyümeyi olumsuz etkilediğini söyledi.

Rusya ve OPEC'in gelecek hafta petrol üretimindeki kısıntıyı sürdürme planını ele alacakları Viyana'daki görüşme öncesinde konuşan Rus bakan, "OPEC'le yapılan anlaşma, petrol üretimimizi doğrudan olumsuz olarak etkiliyor. Ayrıca üretimdeki sınırlamalar nedeniyle düşük yatırımdan kaynaklanan dolaylı etkileri de var" dedi.

Rusya, OPEC'in düşük petrol fiyatları nedeniyle uyguladığı petrol kısıntısı politikasını destekliyor. Anlaşma kapsamında Rusya, geçen yıl ekim ayında, petrol üretimini günlük 300 bin varil düzeyinde düşürmeyi kabul etmişti.

"OPEC üyelerinin çoğu 'kısıntı'nın uzatılmasından yana"

 Suudi Arabistan anlaşmanın uzatılmasını istiyor

31 Mart'ta sona erecek anlaşmanın, 2018 yılı sonuna dek uzatılması gündemde. Suudi Arabistan'ın da anlaşmanın uzatılması için üye ülkelerin enerji bakanlarıyla görüşmeler yaptığı belirtiliyor.

Rusya'nın bu yılın ilk çeyreğindeki ekonomik büyümesi yüzde 1,8 oranında gerçekleşmişti. Ekonomisi büyük oranda petrole dayalı olan ülkenin ekonomik büyümesi, bu yılın ikinci çeyreğinde 2012'den bu yana en büyük yükselişi görerek yüzde 2,5'a ulaşmıştı.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandır Novak da, Rusya'nın OPEC'le yapılacak anlaşma konusundaki tavrını 30 Kasım'da Viyana'da yapılacak OPEC toplantısında belirleyeceğini söylemişti.

Uzmanlar, 2015'ten bu yana varil fiyatı ilk kez 60 doların üzerine çıkan Brent petrolün 60-65 dolar seviyesinde kalması halinde, Rusya'nın petrol fiyatlarında ani bir düşüş ihtimaline karşı anlaşmaya desteğini kesebileceğini vurguluyor.