Petrol devi Petrobras'ın eriyişi

2008 yılında dünyanın en büyük beşinci şirketi olan Petrobras'ın değeri, 262 milyar dolar eriyerek 48 milyar dolara düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com Aydın Şahinalp

Dünya 2008'de yaşanan ekonomik krizinden çıkarken yıldızı parlayan Brezilya'nın güçlü ekonomisinin sembolü Petrobras'tı. 

Devlet tarafından işletilen petrol devi Petrobras, 1976 yılıdan bu yana 220 milyar dolarlık yatırımla batı yarım küredeki en büyük offshore petrol yatağı bulma planına imza attı. O dönemki Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın deyimiyle, "yeni Brezilya'nın" yüzüydü.

Dünyanın en büyük petrol yolsuzluğuna sahne oldu

Ancak petrol devi için rüzgar tersine esmeye başladı. Devasa şirket önce 3,7 milyar dolarlık dünyanın en büyük petrol yolsuzluğuyla çalkalandı. Yıllardır bir türlü büyüme hedeflerini tutturamadı. Yatırımcılarını büyük kayıplarla derinden üzdü. Ve sonunda 2012 yılından beri Petrobras'ı yöneten Maria das Graças Silva Foster ve ekibindeki beş tepe yöneticisi istifa etti. 

262 milyar dolar eridi

2008 yılında zirveye oynayan Petrobas, 310 milyar dolarlık  değeriyle dünyanın beşinci en büyük şirketiyken şimdiki değeri 48 milyar dolara düştü. Petrobras yedi yılda 262 milyar dolar eridi. 

Brezilya zorda

Petrobras gibi Brezilya ekonomisi de hızla düşüşe geçti. 20011'de şaşalı bir dönem yaşayan emtia tabanlı Brezilya ekonomisi hammadde fiyatlarındaki düşüşlerle soğumaya ve büyüme hedeflerinden hızla uzaklaşlama başladı. Ülkenin en büyük ihracat kalemleri olan soya fasulyesi, petrol ve demir fiyatlarındaki düşüşler Brezilya ekonomisinin rekor bütçe açığı vermesine yolaçtı. Üstüne üstlük son yılların en büyük kuraklığını yaşayan Sao Paulo'da su sıkıntısı gittikçe büyüyor. Brezilya reali son altı ayda en fazla değer kaybeden para birimleri arasında. 

istifa.jpg

3 yıldır Petrobas'ın yöneten Maria das Graças Silva görevinden istifa etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir