Petrolü var geliri yok
Dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan'ın petrolü var ama gelir elde edemiyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
JUBA - Sudan'dan ayrılmasından sonra petrol ihraç altyapısından mahrum kalan Güney Sudan'ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar, geçen yılın başından beri petrol üretiminin durduğunu, Güney Sudanlıların beklentilerini karşılamak için petrol gelirine ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Güney Sudan'da Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'ten sonra en etkili isim olan Machar, 9 Temmuz 2011'de bağımsızlığını kazanan ülkesindeki son durumu değerlendirdi.
Machar, bağımsızlıktan sonra ülkesinde büyük sıkıntılar yaşandığının hatırlatılması üzerine, "Biz halen bağımsızlığın sevincini yaşıyoruz ve insanlarımız bağımsız oldukları için mutlu. Halihazırda devlet örgütlerimizi inşa etmeye başladık. Devletin daha da ileri gitmesi amacıyla hem ulusal, hem eyaletler çapında, hem de yerel düzeyde çalışmalarımız sürüyor. Siyasi olarak istikrarlı bir şekilde ilerliyoruz" diye konuştu.
Güney Sudan'ın ekonomik olarak çeşitli sorunları olduğuna dikkati çeken Machar, şunları kaydetti:
"Bildiğiniz gibi 20 Ocak 2012'de (Sudan üzerinden giden) boru hattını kapattık ve sonuç olarak petrolden şu anda gelir elde etmiyoruz. Petrol üretimi ve kazancımız durdu. 27 Eylül 2012'de Sudan ve Güney Sudan Cumhurbaşkanları arasında iki anlaşma imzalandı ancak bu anlaşmalar uygulamaya geçirilemedi. Sonuç olarak petrol akışı gerçekleşmiyor. Ulaşmak istediğimiz noktaya ulaşamıyoruz. Bu durumda, anlaşmalar uygulanmayacaksa, ne yapacağımızı düşünmemiz gerekiyor."
"Halkın beklentileri oldukça yüksek"
Machar, Güney Sudanlıların beklentilerinin çok yüksek olduğunu söyleyen Machar, gıda, yol ve sağlık servisleri anlamında eksikliklerinin olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, şöyle konuştu:
"Tarımda, ulaşımda, sanayide kalkınma istiyorlar. Aslında bizim tek ve en önemli problemimiz altyapı. Ne yazık ki altyapı yok. Bu yüzden petrolden gelecek geliri halkımızın beklentilerini karşılamak için kullanacağız. Halkımızda az da olsa bir memnuniyetsizlik var. İnsanlar yol istiyorlar ve biz yolları henüz tamamlayamadık. Daha iyi okullar istiyorlar ama henüz yapamadık. Memnuniyetsizlik kaynaklarımızı ve gelirlerimizi halkımız için kullanmamıza paralel olarak ortadan kalkacaktır."
Güney Sudan için "2040 Vizyonu" hazırladıklarını anlatan Machar, bu vizyon çerçevesinde daha güvenli, barışçıl ve ileriye dönük bir Güney Sudan için çalıştıklarını ifade etti. Ekonomik ve sosyal alanlarda planı yürürlüğe koyduklarının altını çizen Machar, tarım altyapılarını ülkeye yeterli düzeye getirebilmek için uğraştıklarını söyledi.
"Türkiye ile ilişkilerimize öncelik veriyoruz"
Machar, Türkiye ile ilişkilerine öncelik verdiklerini belirterek şunları söyledi:
"Yurt dışındaki ilk büyükelçiliklerimizden birini Türkiye'de açtık. Çünkü biz Türkiye'nin teknik deneyiminin bize açılmasını, buraya Türkiye'den gelebilecek doğrudan yatırımların başlamasını sağlamak istiyoruz. Bu yüzden öncelikle Türkiye'den bu tür ziyaretler bekliyoruz. Türkiye ile ülkemiz arasında kurulacak bağlantıları içtenlikle karşılamaktayız. Burada öncelikle hava yolları bağlantısından söz edilebilir. Biz henüz kendi havayolu şirketimizi kurmadık. Biz Ankara'yı Avrupa'ya bir bağlantı olarak görüyoruz. Bu yüzden Türk Hava Yolları'nın (THY) yatırımları oldukça önemli.
Ayrıca Türk işadamlarının ülkemizde birçok olanak bulabileceklerine inanıyoruz. Bizim için Türkiye alışveriş ve sağlık hizmetleri anlamına da gelmektedir. Özellikle Türk işadamlarına söylemek isterim ki, bu topraklar fırsatlar ülkesidir her türlü yatırım için. Bu yatırımlar ile hem onlar gelir sağlayacak hem de bizim insanımız iş sahibi olacaktır."