Polis birimleri askeri teçhizatla donatılacak

ABD Başkanı Barack Obama, yerel polis teşkilatlarının askeri teçhizatla donatılmasını içeren programların yeniden gözden geçirilmesi talimatı verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Ferguson'daki olaylarda polisin protestoculara müdahale ederken aşırı güç kullanması ve polisin "askerileşmesi" tartışmaları sürerken, ABD Başkanı Barack Obama, yerel polis birimlerinin askeri teçhizatla donatılmasına imkan veren programların kapsamlı biçimde tekrar gözden geçirilmesi talimatını verdi.

Amerikan medyasında Obama yönetiminden üst düzey yetkililere dayandırılan haberlere göre, Beyaz Saray'ın öncülüğünde yürütülecek gözden geçirmede, hükümetin polise bu tür teçhizatı sağlamaya devam etmesinin gerekli olup olmadığı ve gerekliyse de polisin bu teçhizatı uygun şekilde kullanmak için yeterli eğitimden geçirip geçirilmediği saptanmaya çalışılacak.

Çalışmada ayrıca, polisin federal programlar ve ödenekler üzerinden elde ettiği teçhizatı nasıl kullandığı hususunda federal düzeyde yeterli kontrollerin yapılıp yapılmadığı ele alınacak.

Kongre'de tasarıların sunulması ve oturumların düzenlenmesi gibi adımları da içermesi beklenen sürecin, yönetimin özellikle 11 Eylül saldırılarından sonra terörle mücadele gerekçesi altında yatırımlarını ciddi oranda artırdığı yerel polis teşkilatlarını silahlandırma konusundaki yaklaşımında önemli değişiklikler getirebileceği belirtiliyor.

Ferguson'da siyahi genç Michael Brown'ın silahsız olduğu halde beyaz bir polis memuru tarafından vurularak öldürülmesinin ardından düzenlenen protestolarda polis, yüksek teknoloji ürünü silahlar, ses bombaları, askeri düzeyde zırhlar gibi ekipmanları da kullanarak göstericilere karşı gereğinden fazla güç sergilemekle eleştirilmişti. Eleştirilerin hedefinde ise yerel polis birimlerine federal ödeneklerin ve ordudan artakalan ekipmanın transferini içeren programlar yer alıyor.

Obama, hafta başında yaptığı açıklamada, yerel kolluk kuvvetlerinin askeri teçhizatla donatılmasını içeren programların yeniden gözden geçirilmesinin faydalı olacağını düşündüğünü söylemişti. Obama, "(Yerel kolluk kuvvetlerine) Fonun nasıl gittiğini, yerel kolluk kuvvetlerinin ödenekleri nasıl kullandığını gözden geçirmemizin, satın aldıkları malzemeye gerçekten ihtiyaç duyduklarından emin olmamızın faydalı olacağını düşünüyorum çünkü ordumuz ve yerel kolluk kuvvetlerimiz arasında büyük bir fark var. Bu çizginin bulanıklaşmasını istemiyoruz. Bu bizim geleneklerimize aykırı olur" demişti.

Adalet Bakanı Eric Holder da "Güvenlik birimleriyle yerel halk arasındaki güveni yeniden inşa etmeye çalıştığımız bir zamanda askeri teçhizat ve araçların konuşlandırılmasının çelişkili mesajlar vermesinden kaygılıyım" ifadesini kullanmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir