Portekiz'e baskı artıyor

Euro Bölgesi ülkeleri, Portekiz'e AB ve IMF'den mali yardım istemesi yönündeki baskılarını artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Almanya, Fransa ve Euro Bölgesi'ndeki diğer ülkelerin, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin yayılmasını önlemek amacıyla Portekiz'e AB ve Uluslararası Para Fonundan (IMF) mali yardım istemesi yönündeki baskıyı artırdığı bildirildi.

Euro Bölgesi'nden üst düzey bir yetkili, Portekiz'in piyasalardan borçlanma maliyetlerinin çok yüksek olması halinde yardım isteme olasılığı üzerinde bazı ön görüşmelerin geçen yıl temmuz ayından bu yana sürdüğünü söyledi.

Konuyla ilgili resmi görüşmelerin henüz başlamadığı, ancak Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanlarını biraraya getiren Eurogroup'da baskının arttığı belirtildi.

"Fransa ve Almanya, Eurogroup bağlamında Portekiz'in geç kalmadan hemen yardıma başvurması gerektiğini belirttiler" diyen Euro Bölgesi yetkilisi,

 Finlandiya ve Hollanda'nın da benzer görüşleri dile getirdiğini ifade etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert ise Portekiz'e baskı yapıldığını reddederek, "Portekiz'i yardım almaya itmek Alman hükümetinin stratejisi değil" dedi.

Portekiz'e yardım ederek, İspanya'nın korunmasının amaçlandığı kaydedilirken, Euro Bölgesi yetkilisi, "Gerçek savaş İspanya savaşı olacak, ancak sanırım orada başarı şansımız çok yüksek" diye konuştu.

Portekiz'in alması muhtemel yardımın ne kadar olabileceği sorusuna yetkili, "50 milyar Eurodan fazla ve 100 milyar Eurodan az, 60 ve 80 milyar Euro arasında, ancak bu kaba bir tahmin, çünkü Portekiz bankacılık sektörünün ihtiyacının ne olduğunu bilmiyoruz" yanıtını verdi.

Portekiz'in bilinen gazetelerinden Publico da dün yer alan bir yorumda, Portekiz için "kurtarmanın kaçınılmaz" olduğuna işaret edilerek, "Sadece bir mucize bizi IMF'den korur" denildi.

Birçok ekonomist, yüksek kamu borcu ve borçlanma maliyetleri yüzünden Portekiz'in, Yunanistan ve İrlanda'dan sonra AB ve IMF'den yardım alacak ülke olarak görüyorlar.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir