Prens Charles canını zor kurtardı

İngiliz parlamentosunun üniversite harçlarının artırılmasına karar vermesinin ardından Londra sokaklarındaki protestolardan Prens Charles da payını aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere'de üniversite harçlarının artırılması kararının ardından başkent Londra'da protestolar sürerken, Prens Charles ve eşi Camilla'nın aracına saldırıldığı bildirildi.

Parlamentonun alt kanadı olan Avam Kamarasında, hükümetin üniversite harçlarının artırılmasına ilişkin yasa teklifi için yapılan oylamada 323 milletvekili "evet" oyu kullanırken, 302 milletvekili "hayır" oyu verdi.

Polisle protestocular arasında kimi zaman çatışmalar çıkarken, olaylarda 12 polis memuru ve 43 protestocu yaralandı, 34 kişi de gözaltına alındı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin, Associated Press haber ajansına dayandırdığı habere göre, veliaht Prens Charles ile eşi Cornwall Düşesi Camilla'nın içinde bulunduğu araç, Regent Street'ten geçerken, protestocular tarafından tekmelendi. Aracın olayın ardından hızla hareket ettiği ve olayda Prens Charles ile eşinin zarar görmediği ve güvende oldukları belirtildi.

Londra'da, özellikle parlamentonun bulunduğu Westminster'da polis ve protestocular çatışıyor. Olaylarda 9 polis memurunun ve 22 protestocunun yaralandığı, 10 protestocunun da gözaltına alındığı bildiriliyor. Bakanlıkların bulunduğu Whitehall'daki binaların camlarını kıran ve binalara zarar veren protestocular, gösterilerini sürdürüyor.

 

 

Harçlar 3 kat arttı

Protestocular, İngiliz hükümetinin bugün aldığı karara karşı çıkıyor. İngiliz parlamentosu bugün yapılan oylamayla üniversite harçlarının artırılmasına karar verdi.

Buna göre, ülkede yıllık 3,290 sterlin (yaklaşık 7 bin TL) olan yüksek öğrenim harçları, 2012'den itibaren yıllık 9 bin sterline (yaklaşık 21 bin TL) kadar yükseltilecek.

 

 

Liberal Demokrat Parti'de bölünme

"Koalisyon hükümetinin sınav günü" olarak yorumlanan bugünkü oylama, Liberal Demokrat Parti içinde bölünmelere neden oldu.

Bazı Liberal Demokrat Partili milletvekili teklife karşı çıktı. Aralarında Liberal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Simon Hughes'un da bulunduğu bazı Liberal Demokrat Partili parlamenterler ise çekimser kaldı. Muhalefetteki İşçi Partisi milletvekilleri de yeni uygulamaya destek vermedi. Bu arada, teklifi onaylamayan Liberal Demokrat Parti'den iki, Muhafazakar Parti'den ise bir milletvekilinin istifa ettiği bildiriliyor.

İktidarın büyük ortağı Muhafazakar Parti'nin lideri ve Başbakan David Cameron ile iktidarın küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'nin lideri ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ise yeni uygulamayı destekledi. Cameron ve Clegg tekliflerinin "adil ve doğru olduğunu", yüksek öğrenim bütçesine de yansıyan bütçe kesintilerinden olumsuz etkilenmemenin ve kaliteli eğitimi sağlamanın tek yolunun bu teklif olduğunu savundu.

Seçim kampanyası döneminde üniversite harçlarının artırılmayacağı vaadinde bulunan Clegg, protestoların hedefinde yeralıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir