Prensipte anlaştılar

Brüksel'de bir araya gelen Euro Bölgesi liderleri, borç krizinden çıkmanın yollarını bulmaya çalışıyorlar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Euro Bölgesi liderleri, ekonomi politikalarında koordinasyon konusunda prensipte anlaştı.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Euro Bölgesi liderlerinin, ekonomi politikalarında koordinasyon konusunda prensipte anlaştığını, ancak paketin diğer bileşenlerinin hala tartışıldığını belirtti. Rompuy, Twitter'ına, "Euro için prensipte anlaşıldı, ancak hala paketin diğer konuları hakkında tartışmalar bulunuyor" diye yazdı.

Brüksel'de bir araya gelen Euro Bölgesi liderleri, bir yıldan uzun süredir boğuşulan borç krizinden çıkmanın yollarını bulmaya çalışıyorlar. Liderlerin üzerinde anlaştıkları herhangi bir anlaşmanın, 27 üyeli Avrupa Birliği'nin 24-25 Mart tarihlerinde yapacağı zirvede onaylanması gerekiyor.

Anlaşma, her üyeye, diğerlerinin önemli ekonomi politikaları üzerine söz söyleme hakkı tanıyarak, ülkeleri sıkı bir mali disiplin altına sokmayı amaçlıyor.

Tartışmalar sonucunda, Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun 440 milyar Euroluk büyüklüğünün tamamının, daha önce kararlaştırıldığı gibi borç vermeye kullanılması konusunda da anlaşıldı. Bugüne kadar Fonun, sadece 250 milyar Euroluk kısmı borç vermek için kullanılabiliyordu. Ayrıca ilgili ülkenin sıkı koşullar temelinde ulusal bir kurtarma programına dahil olması durumunda, fonun, finansal güçlük içindeki ülkenin hazine tahvillerini almasına olanak sağlanması da kararlaştırıldı.

Fonun gücünün tahvil satın alınması yoluyla artırılmasının, fiyatları ve ülkelerin borçlanma maliyetlerini istikrara kavuşturmaya yardımcı olacağı tahmin ediliyor.

Piyasalar ayrıca, yeni Avrupa İstikrar Mekanizması'nın kuruluşuyla ilgili gelişmeleri de görmek istiyor.

Yunanistan için vade uzayacak, faiz düşecek

Yardım fonuna ilk ihtiyaç duyan ülke olan Yunanistan'ın Başbakanı Yorgo Papandreu, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, ülkesinin, yapılabilecek her şeyi yaptığını, şimdi kolektif bir harekete ihtiyaç olduğunu söyledi.

Papandreu, "Finansal Euro Bölgesi krizinde, ekonomiyi hayatta tutabilmek için acıya katlandık fakat şimdi piyasaları sakinleştirmek için Avrupa'nın güçlü kararlarına ihtiyacımız var" dedi.

Toplantıda, liderler, 110 milyar Euroluk kurtarma yardımı alan Yunanistan'ın geri ödemelerinin vadesinin uzatılmasında da anlaştı. Buna göre, Yunanistan'ın kurtarma fonundan kullandığı kaynağın geri ödemesi 3,5 yıldan 7 yıla çıkarıldı. Bunun yanı sıra Yunanistan'ın daha az faiz ödemesi de kararlaştırıldı. Euro Bölgesi liderleri, Yunanistan'ın geri ödemelerde kullandığı faiz oranını yüzde 1 düşürmeye karar verdi.

Yunanistan'dan sonra benzer bir kurtarma yardımı alan İrlanda ise benzer bir kolaylaştırmadan yararlanmadı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir