PwC, Oscar oylarını saymaya başladı

'Ağzı sıkı' denetçiler, kimsenin bilmediği bir mekanda çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Oscar adaylarının açıklanması ile birlikte bütün sinema eleştirmenleri ve yazarlar tahminlerini art arda sıralarken, 27 Şubat'ta gerçekleştirilecek törene kadar Oscar'ın kime gittiğini sadece PwC'nin iki yöneticisi bilecek.

Bu yıl 83'üncü kez verilecek olan Oscar ödülleri için herkes favori adaylarını ortaya atarken, PwC 77'nci kez Akademi'nin oy sayım işlemini yürütüyor. 2004 yılından bu yana oy sayım işlemini yöneten Brad Oltmanns ve Rick Rosas 27 Şubat 2011 Pazar gecesi tüm dünyada canlı yayınlanacak Akademi Ödül Töreni'ne kadar sonuçları bilen yegane 2 kişi olacaklar.

Oy sayma işlemi 77 yıldır aynı şekilde yapılıyor

30 yıldır PwC'de çalışan ve sayım görevinde yedinci yılını geride bırakan PwC Los Angeles Yönetici Ortağı Brad Oltmanns, teknolojideki gelişmelere rağmen geleneksel metotla sayım yaptıklarını ifade ederken, "Temelinde elle sayım olan bir sistemle oyları sayıyoruz" dedi.

Brad Oltmanns'la birlikte PwC Eğlence ve Medya Sektöründen Sorumlu Vergi Ortağı Rick Rosas; sayım işlemi için kimsenin bilmediği bir mekanda çalışan 'ağzı sıkı' bir grup PwC denetçisine liderlik ediyor.

Oylar nasıl sayılıyor?

PwC ekibi, 27 Aralık 2010'de Oscar adaylıklarını içeren oy pusulalarını 5.755 Akademi üyesine gönderdi. Akademi üyeleri oylama yaptıktan sonra adaylar 25 Ocak'ta belirlenirken PwC ekibi 2 Şubat'ta son 5'e kalan aday listelerini Akademi üyelerine gönderdi. Üyeler tarafından doldurulan bu pusulalar geri toplandıktan sonra oy sayımından sorumlu PwC denetçileri tarafından tek tek elle sayılacak ve sonuçlar Akademi kurallarına göre bir çizelge içinde düzenlenecek. Kesin sonuçlar ise 22 Şubat'ta belli olacak.

Sonuçlar her yıl ödül töreninin yapılacağı güne kadar mühürlü iki set zarf içinde bir kasada kilit altında tutulurken güvenlik önlemi olarak, ödülleri kazananların isimlerinin bulunduğu zarflar, PwC ortakları tarafından törenin yapılacağı salona farklı ve gizli iki ayrı güzergahtan getirilir. Zarfların çalınma olasılığına karşı bir önlem olarak da, PwC ortakları her kategoride kazananların isimlerini tek tek ezberlerler. Oscar kazananların kimlikleri, canlı yayında açıklanana dek gizli tutulur. Canlı yayında Oltmanns ve Rosas sahne gerisinde bekler ve sahneye çıkmalarından önce zarfları sunuculara sunarlar.

Rakamlar: 

450000+:77 yıldır PwC'nin saymış olduğu oy sayısı  
2575+:1941'den bu yana uygulanan sistemde ödül kazanan isimlerinin saklandığı zarf sayısı 
1700:PwC ekibinin oyları saymak için harcadığı saat 
77:PwC'nin Oscar oylarını saydığı yıl sayısı 
24:Sadece PwC sayım ekibi üyesinin bildiği gizli bir mekanda sayımı yapılan ödül kategorisi 
7:Oscar adaylarının belirlendiği oyların sayımı için geçen gün sayısı 
3:Ödül sahiplerinin belirlendiği oyların sayımı için geçen gün sayısı 
Bu konularda ilginizi çekebilir