"AB Kıbrıs konusunda haksızlık etmeye devam ediyor"
Çağlayan, "Kıbrıs konusunda AB Türkiye'ye haksızlık etmeye devam etmektedir. Ama bu konuda zaman birçok şeyi çözecek." dedi.
ATİNA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Atina'da düzenlenen Türkiye Ege Kıyıları Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi'nin zamanlamasının çok doğru olduğunu, mesajlarını aktarılması anlamında çok olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade etti.
İzmir Ticaret Odası tarafından Atina Hilton Oteli'nde düzenlenen zirve, yapılan sunumların ardından sona erdi.
Zirve sonrası gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, zirvenin Yunanistan'ın yaşadığı ekonomik kriz gündemi ve Türkiye'nin bu konuda vereceği mesajların aktarılması anlamında çok güzel bir zamanlamayla yapıldığını, Yunanistan'dan bakanlık düzeyinde iki temsilcinin katılımının toplantıyı daha da önemli kıldığını ifade etti.
Toplantıda Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen mini fuarın da başarılı geçtiğini dile getiren Çağlayan, yüzden fazla Yunanlı alıcının geldiği fuarda yapılan bağlantıları inceleyeceklerini belirtti.
Çağlayan, iki ülke arasında daha fazla ekonomik ilişki kurulmasının siyasi ilişkilerin de önünü açabileceğini belirterek, Türkiye ve Yunanistan'ın birbiriyle rekabet eden değil birbirini tamamlayan bir yapıda olduğunu, yeni bir ekonomik entegrasyonun nasıl kurulabileceğinin tartışılacağını ifade etti.
Bakan Çağlayan, Atina'da yarın Yunanistan Ekonomi, Rekabet ve Denizcilik Bakanı Luka Katseli ile yapacağı görüşmede işadamlarının yaşadığı vize sorununun gündeme geleceğini, iş adamlarına uzun süreli vize sağlanarak çözüm yaratılmasının konuşulacağını bildirdi.
"Vize meselesi AB'nin yüz karasıdır"
Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yunanistan ticaretimizde en az problemimiz olan ülkelerden biri. Vize meselesiyle Avrupa'nın genelinde karşı karşıyayız. Yunanistan'ın böyle bir ortamda yatırımcıya ihtiyacı var. Vize gibi engellerle insanları ülkeye sokmama gibi lüksü yok. Vize meselesi AB'nin yüz karasıdır. Vize kavramı iş adamlarını rahatsız ediyor. Vize ticarete teknik bir engeldir. Bu konuda uğraşacağız. Hiç olmazsa çok girişli uzun süreli vizeler alarak iş adamının önünü açmak lazım.
İki ülke arasında diğer bir sorun akredite edilmiş laboratuvarların olmayışı. Laboratuvar olsa İzmir'den yüklenen mal üçüncü günde Atina'da tezgaha düşer. Bu konuda antrepolar kurulması da önemli. Bugün yaptığımız görüşmede Dışişleri Bakan Yardımcısı konuyu not aldı ve araştıracağını söyledi.
Diğer bir sorun ise lojistikte yaşanan kota sorunu. Birçok ülkede karşılaşıyoruz ama Yunanistan bizim Avrupa'ya giriş kapımız. Özellikle transit ticarette kota problemleri yaşanıyor. Bu konuda temele yönelik çözümler gerekiyor."
İki ülkenin turizmde müşterek paket programlar düzenleyebileceğini, gemi inşa ve denizcilik alanlarında işbirliklerini söz konusu olabileceğini kaydeden Çağlayan, Kıbrıs sorunu konusunda da zamanın birçok şeyi çözeceğine inandığını dile getirdi.
Çağlayan, "Kıbrıs konusunda AB Türkiye'ye haksızlık etmeye devam etmektedir. Bu konuda Türkiye olarak bir adım önde olma yönünde kararlı bir tutumumuz var. Ama bu konuda zaman birçok şeyi çözecek. Bu çok kısa zaman içinde çözülecek. Dünyanın küresel bir krize girdiği, kimsenin içine kapanma lüksüne düşmeyeceği bir zamanda devletler ticari hacimlerini geliştirmek zorunda kalacaklar. Ticaret Türkiye için siyasi ilişkilerinin gelişmesinde bir anahtar konumundadır" dedi.
Çağlayan, Türkiye'nin Irak, Libya, Suriye ve Rusya ile yakaladığı yüksek düzeyli stratejik işbirliği ortamını Yunanistan ile de yapmak istediklerini sözlerine ekledi.