"AB'den teknik ve yasal destek istenebilir"

Talat, bugün, AB konularına geçtiklerini, görüşmede tarafların genel yaklaşımlarının ortaya konduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LEFKOŞA- KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakere sürecinde AB'den teknik ve yasal destek istenebileceğini, AB'nin siyasi müdahalesinin olmayacağını belirterek, "BM dışında bir muhatabımız yok" dedi.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığına dönüşünde açıklama yapan Talat, bugün, AB konularına geçtiklerini, görüşmede tarafların genel yaklaşımlarının ortaya konduğunu ve konunun nasıl ele alınacağının tartışıldığını söyledi.

AB konularının teknik konular olduğuna işaret eden Talat, bu nedenle konuyu, tekrar gözden geçirilmesi ve daha önce ele aldıkları Yönetim ve Güç ve Paylaşımı başlığında varılan ortak noktalarla bütünleştirilerek liderlere sunulması için temsilcilerine ve uzmanlara havale ettiklerini belirtti.

Tarafların bugün birbirlerine "kağıt" vermediğini kaydeden Talat, genel olarak, Rum tarafının AB ilişkilerini nasıl değerlendirdiğini; kendilerinin de birleşik Kıbrıs'ın AB ile ilişkilerine nasıl baktığını ortaya koyduklarını ifade etti.

Çalışma Grupları'nda hazırlığı yapılan "yakınlaşma kağıtlarını" uzmanlara ve temsilcilerine bıraktıklarını ve 17 Mart Salı günü yapılacak görüşmede konunun ele alınacağını belirten Talat, "Gündemimizde bütün AB konuları olacak" dedi.

AB başlığı altındaki konuları hızlı bir şekilde gözden geçireceklerini kaydeden Talat, "Umuyoruz ki ciddi yakınlaşmalar sağlayabileceğiz. Zaten sağlamıştık Çalışma Grupları'nda" diye konuştu.

"Yönetim ve Güç Paylaşımı" konusunda yakınlıklar ve farklılıklarla ilgili bir terminolojinin ortaya çıktığını, bunun AB ilişkilerine de yansıtılması gerektiğini belirten Talat, temsilcilerle uzmanların, Yönetim ve Güç Paylaşımı konusunda hazırlanan 15 ortak belgeyle AB konularındaki yakınlaşma "kağıtlarını" harmanlayarak daha bütünlüklü görüş belirleyeceklerini söyledi.

Talat, bir soru üzerine, salı günü uzmanlar tarafından sunulacak raporun bir benzerinin daha önce Çalışma Grupları tarafından hazırlandığını ifade ederek, yüz yüze yapılan görüşmelerde konunun daha derinlemesine ele alınarak daha fazla yakınlık sağlanmasına çalışılacağını kaydetti.

AB'nin sürece olası etkisiyle ilgili bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Talat, "Teknik ve yasal destek isteyebiliriz. Bunun dışında siyasi bir müdahalesi tabii ki olmayacak. Zaten böyle bir şey de öngörülmüyor, yani şu anda müzakereler devam ediyor ve BM dışında bir muhatabımız yok" dedi.

Talat ve Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde 17 Mart Salı günü saat 14.00'te 23. kez bir araya gelecek.