"ABD liderliğine ihtiyaç belli oldu"

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Ukrayna'da son günlerde yaşananların, ABD'nin küresel gelişmelerde liderliğini sürdürmeye ihtiyaç olduğunu birkez daha gösterdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ile birlikte ABD Kongresi'nde Temsilciler Meclisi Tahsisatlar Komitesi Savunma Alt Komitesi'nde bakanlığın 2015 yılı bütçesiyle ilgili oturuma katıldı. 

Hagel, Ukrayna'da yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, ABD yönetiminin krizi yatıştırmaya, yeni Ukrayna hükümetini ekonomik yardımlarla desteklemeye ve müttefikleri ile Avrupa'daki NATO ortaklarına taahhütlerini yinelemeye odaklandığını kaydetti.  

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmede, Ukrayna halkına yönelik desteğini yeniden teyit ettiğini belirten Hagel, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de yarın Londra'da Rus mevkidaşı ile bir görüşme düzenleyeceğini hatırlattı. 

Hagel, Dempsey ile birlikte Rusya, Ukrayna ve NATO'daki mevkidaşlarıyla görüştüklerini ifade ederek, gelecek hafta da başkent Washington'da NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen ile biraraya geleceklerini belirtti. 

Rusya ile aralarındaki tüm askeri angajmanları önceki günlerde askıya aldıklarını da anımsatan Hagel, Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık kredi garantisinde bulunduklarını ve Başkan Obama'nın Kongre'ye IMF'nin Ukrayna'ya borç verme kapasitesini yükseltme çağrısında bulunduğunu anlattı. 

"Kaynaklarımızı stratejimizle örtüştüren bütçe"- 

Hagel, son günlerde yaşanan gelişmelerin, ABD'nin dünyadaki liderliğinin ve küresel angajmanının gerekliliğini gözler önüne serdiğine dikkati çekti. Hagel, "Geçen haftaki olaylar, ABD'nin, küresel gelişmelere dahil olma ve liderliğini sürdürmeye ihtiyaç olduğunu birkez daha ortaya koydu. Başkanın savunma bütçesi, bu gerçekliği yansıtıyor ve bizim liderliğimizi ve taahhütlerimizi tam zamanında sürdürmemize yardım ediyor" diye konuştu. 

Hagel, Pentagon'un 2015 yılı bütçesinin ABD ordusunun önceliklerinin, ihtiyaçlarının ve sorumluluklarının bildirimi olduğunu dile getiren Hagel, "Bu, daha az tahmin edilebilir, değişken ve bazı açılardan ülkemizi ve çıkarlarımızı daha da tehdit eden bir dünyada, ulusal güvenliğimizi savunmak için ABD ordusunu donatacak gerçekçi bir bütçe. Bu bütçe, ABD'nin gelecekteki zorlukları ve tehditleriyle baş etmesine imkan sunacak bir plan. Kaynaklarımızı stratejimizle örtüştüren bir bütçe" ifadesini kullandı. 

Hagel, bütçede yer alacak kesintilerle ilgili rakamsal bilgiler verdi. Gelecekti ABD ordusunun görünümüyle ilgili bilgiler sunan Hagel, aktif görev yapan asker sayısının 522 binden 440 ila 450 bine gerileyeceğini, A-10 savaş uçakları filosunun ya tamamen ıskartaya çıkarılacağını ya da sayılarında büyük oranda azalmaya gidileceğini anlattı. Kesintilerden U-2 casus uçaklarının da etkileneceğini ifade eden Hagel, eski olan bu uçakların yerini teknolojiyle donatılmış, uzaktan kumandalı müşterek taarruz uçaklarının alacağını kaydetti. 

Hagel, "Tüm bu tasarruflar, eğitim ve birliklerin yeniden teçhizatlandırılmasına yatırılacak" diye konuştu.