"ABD özel temsilci atasın"

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, ABD'nin Kıbrıs sorununun çözümüne olumlu katkı yapması için temsilci atanmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ABD'nin Kıbrıs sorununun çözümüne olumlu katkı yapması için, Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonların kaldırılmasını ve özel temsilci atamasını istediklerini açıkladı.

ABD'de bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, "hakemlik ve takvimleri kabul etmiyoruz" açıklamasına, "(Zaman takvimini, hakemliği, uluslararası toplumun katılımını kabul etmeyeceğiz) diyen Hristofyas sonunu da getirsin, 'Kıbrıs sorununun çözümünü de kabul etmeyeceğiz' desin, olsun bitsin" diyerek tepki gösterdi.

Talat, takvim olmayan bir sürecin sonuç vermeyeceğini, Hristofyas'ın bu açıklamasının da negatif ve isteksizlik göstergesi olduğunu vurguladı.

TAK'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Talat, Washington'da etkili bir düşünce kuruluşu olan Dış İlişkiler Konseyi'nde Kıbrıs sorunuyla ilgili brifing verdi. Talat, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının görüşlerini aktardığını söyledi.

Müzakerelerin hızlandırılması yönünde aldıkları kararı aktardığını ve Kıbrıs Türk tarafının BM parametreleri çerçevesinde öneriler yaptığını kaydeden Talat, özellikle Rum tarafının BM parametreleri dışına çıktığı noktalarda anlaşmazlıkların da ortaya çıktığını ve bunun mutlaka önlenmesi gerektiğini vurguladı.

ABD'den beklenti

Cumhurbaşkanı Talat, ABD'nin Kıbrıs'ta çözüm sürecine olumlu katkıda bulunması için, Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonların kaldırılması ve özel temsilci atamasını istediklerini belirterek, özel temsilcinin gerek dışişleri gerekse başkanlık nezdinde atanabileceğini kaydetti.

Dış İlişkiler Konseyi'ndeki brifinge katılanlara, müzakerelerde son dönemde ele aldıkları konulardan biri olan "yürütme" konusundaki görüşlerini de açıkladığını ifade eden Talat, ayrıca en ciddi tıkanıklığın yaşandığı mülkiyet konusundaki sorunun, Rum tarafının iki kesimliliğe bağlı olmamasından kaynaklandığını anlattı.

Talat, toplantıda soruları da yanıtladığını ve Türkiye'nin olumlu rolünü anlattığını, süreçteki takvimlerle ilgili sorulara karşılık, gerek Türkiye'nin AB sürecinde ilerleme raporunun yayımlanacağı dönemle ilgili ve gerekse KKTC'de yapılacak cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili zaman kesitini aktardığını bildirdi.

Hristofyas'ın açıklamalarına tepki

Cumhurbaşkanı Talat, Rum yönetimi lideri Hristofyas'ın, "hakemlik ve takvimleri kabul etmiyoruz" yönündeki açıklamasının, süreci nasıl etkileyeceği yönündeki soruya karşılık, "Anlaşılan Ulusal Konsey'in etkisidir. Doğrudur, zaman takvimlerini kabul etmemiştir ama zaman takviminin olmadığı bir görüşme sürecinin de sonuç getiremeyeceği herkes tarafından bilinmelidir, bunu Hristofyas da bilmelidir" dedi.

Zaman kısıtlaması olmayan süreçlerin sonuç vermeyeceğine işaret eden Talat, Hristofyas'ın açıklamasının negatif bir tutum olduğunu ve bunun uluslararası toplum tarafından değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Talat, Hristofyas'ın, "(Ben şunu kabul etmeyeceğim, ben bunu kabul etmeyeceğim) diye afra tafra atmasının" Kıbrıs sorununu çözmekte ciddi bir isteksizlik olduğunu gösterdiğine işaret ederek, "(Zaman takvimini, hakemliği kabul etmeyeceğiz, uluslararası toplumun katılımını kabul etmeyeceğiz...) Sonunu da getirsin, (Kıbrıs sorununun çözümünü de kabul etmeyeceğiz) desin, olsun bitsin"  ifadelerini kullandı.