"Altın fiyatı, dünya ekonomisine göre seyredecek"

TEB GM Yardımcısı, "ABD'deki finans kuruluşları yangın alevi içerisindeyken, dünyada altına olan talep arttı ve ons fiyatları yükseldi" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL – Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, "ABD'deki finans kuruluşları yangın alevi içerisindeyken, dünyada altına olan talep arttı ve ons fiyatları yükseldi. Altının fiyatı, dünya ekonomisindeki iyileşmenin şiddetine göre seyredecektir" dedi.

Turgut Boz, Uluslararası Altın Zirvesi kapsamında düzenlenen "Finansal Varlık Altın ve Reform" oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'de yastık altında yaklaşık 4-5 bin ton altın olduğunun ifade edildiğini, 120-125 milyar dolar civarında bir rezervden bahsedildiğini söyledi.

TEB'in sektör için ciddi bir strateji belirlediğini ve bu sektöre girmeye karar verdiğini belirten Boz, ticari bankacılığın altında altın departmanı oluşturduklarını, bugün 180 şube üzerinden altın kredisi kullandırdıklarını bildirdi.

Önümüzdeki günlerde diğer bankaların da bu sektöre girmesiyle birlikte sektörün, kaynak aktarımıyla çok daha iyi yerlere geleceğine inandıklarını ifade eden Boz, altın fiyatını arz ve talebin belirlediğini, kriz ortamlarında altının daha çok değer kazandığını, dövizdeki hareketliliğin de fiyatı etkilediğini söyledi.

Turgut Boz, "Ekonomi küçüldüğünde, para birimleri değer kaybetmeye başladığında insanlar diğer para birimlerinden çıkıp altına yöneliyor. Dünya ekonomik krize girdiğinde, dolar değer kaybettiğinde altın güvenilir liman olduğu için değer kazanıyor. Dünya ekonomi son 7-8 aydır çok ciddi kriz yaşıyor.  Kriz ABD'de başladı. ABD'deki finans kuruluşları yangın yangın alevi içerisindeyken, dünyada altına olan talep arttı ve ons fiyatları yükseldi. Altının fiyatı, dünya ekonomideki iyileşmenin şiddetine göre seyredecektir" diye konuştu.

Turgut Boz, bir katılımcının sorusu üzerine de, "Döviz ve altın dışarıdan fonladığımız bir şey. Bu kaynaklar azalmaya başladı" dedi.

Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan da altın konusunda hızlı davranarak müşteri ihtiyaçlarına uygun yeni ürünler geliştirdiklerini, İAB'ye kayıtlı ilk katılım bankası olduklarını, müşterilerine kaydi bazda gram altın alım satım imkanı sağladıklarını kaydetti.

Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasını cazip hale getirmek gerektiğini ifade eden Uyan, Lehman Brothers'ın iflasıyla birlikte altın fiyatlarının yukarı doğru gitmekte olduğunu söyledi.

Beklentilerin altın fiyatını belirlediğini kaydeden Uyan, "Beklentiler de, önümüzdeki dönemde durgunlukla ve dünyadaki bu dalgalanmayla birlikte altının güvenilir liman olma özelliğini sürdüreceği yönündedir. Talep ve beklentilerle birlikte altının fiyatı yukarı yönlü olabilecek" diye konuştu.

"Türk halkı, altını nerede satacağını öğrendi"

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç ise, Türkiye'nin fiziki altın pazarında önde gelen ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, altın fiyatları yükseldiği zaman sevindiğini, Türk halkının elindeki yastık altı altınların fiyatlarının da arttığını söyledi.

Türk halkının doları, altını nerede alıp satacağını öğrendiğini ifade eden Halaç, "krize giriyoruz" denmesinin altın fiyatını yükselttiğini, beklentilerin fiyatı yukarı doğru çıkardığını, dünya konjonktürüne baktıklarında da fiyatların yukarı yönlü olacağını kaydetti.