"Birinci öncelik AB üyesi olmak"

Türkiye'nin büyük bir ekonomik gelişme gösterdiğini anlatan Gül, "Türkiye güçlü ekonomisiyle, istikrarı temin eden bir dış politika yürütmektedir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ŞİAN - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül "Bölgemizdeki sorunları ortadan kaldırmak için Türk dış politikasının birinci önceliği geç olmadan ve bir an evvel AB üyesi olmaktır" dedi.

Gül, eşi Hayrünnisa Gül, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile birlikte Şian Kuzeybatı Üniversitesini ziyaret etti. Anfi derslikte düzenlenen programda Gül'e, üniversite rektörü Prof. Dr. Qiao Xue Guang tarafından fahri doktora beratı verildi.

İngilizce yaptığı konuşmada üniversiteyi ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, dersliktekilere seslenirken, "Siz, İpek Yolu'nun başlangıç noktasında öğrenim görüyorsunuz, ben de İpek Yolu'nun son noktası İstanbul'da diploma ve doktoramı yaptım. Bana verilen bu fahri doktora unvanıyla halka tamamlanmış oldu" dedi.

Salondakilere Türkiye hakkında bilgi veren Gül, ülkenin siyasi, ekonomik, toplumsal ve uluslararası ilişkilerde büyük dönüşüm geçirdiğini ifade etti. Türkiye'nin son yıllarda büyük bir ekonomik gelişme gösterdiğini de anlatan Gül, "Türkiye güçlü ekonomisiyle, demokratik ve laik yapısıyla bölgesinde güvenlik ve istikrarı temin eden bir dış politika yürütmektedir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bulunduğu bölgede bir çok çözümlenmemiş ya da donmuş ihtilaflar bulunduğunu da belirterek, şöyle devam etti:

"Bölgemizdeki sorunları ortadan kaldırmak için Türk dış politikasının birinci önceliği geç olmadan ve bir an evvel AB üyesi olmak, ikinci önceliği de Balkanlar'dan Ortadoğu ve Orta Asya'ya kadar uzanan bir barış ve refah bölgesi oluşturulmasına katkıda bulunmaktır. Bu bağlamda Türkiye, bölgesindeki ülkelerle ilişkilerini geliştirme gayretindedir. Üçüncü ülkelerin birbirleriyle sorunlarını aşmalarına yardım etmektedir ve Afganistan-Pakistan, İsrail-Suriye, Güney Kafkasya, Azerbaycan-Ermenistan, Abhazya, İsrail-Filistin, Lübnan, İsrail-Pakistan, Irak ve İran ile ilgili konularda çeşitli inisiyatifler alıyoruz. Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilmesi de uluslararası topluluğunun Türkiye'nin bu dış politikasına güveninin bir göstergesidir."

Gül tarihi Ulu Cami'yi gezdi

Gül, üniversitedeki programının ardından, Tang hanedanı döneminde 8. yüzyılda inşa edilen tarihi Ulu Cami'yi ziyaret etti. Gül'ü karşılayan cami imamı, cami hakkında Gül'e bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, camiyi çok beğendiğini dile getirerek, yanındakilere, "Burayı görmezseniz, Çin'e gelmiş sayılmazsınız" dedi.