"Borçların karşılıklığı krize nokta koyacaktır"

Roubini Global Economics Direktörü Megan Greene: "Borç denetimi ve borçların karşılıklı hale getirilmesi bu krize son noktayı koyacaktır. Bunun için de tam bir politik, bankacılık ve mali birliğin sağlanması gerekmektedir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




İSTANBUL - Kriz kahini olarak bilinen Nouriel Roubini'nin kurucusu olduğu Roubini Global Economics'in Batı Avrupa ve Euro Bölgesi Araştırmaları Direktörü Megan Greene, borç denetimi ve borçların karşılıklı hale getirilmesinin bu krize son noktayı koyacağını söyledi. Greene, "Bunun için de tam bir politik, bankacılık ve mali birliğin sağlanması gerekmektedir. Bütün ne gerekiyorsa yapılacak söylemlerine rağmen asıl soru bunun Almanya ve Fransa için ne bedelinin ne olacağıdır" dedi.
ABD Washington merkezli düşünce merkezi Carnegie Europe'a Avrupa'da derinleşen ekonomik krizi yorumlayan Greene,"Yunanistan'ın birlik içerisinde kalmasının tek yolu, Merkez Avrupa ülkelerinin daha zayıf ülkeler için mali bir transfere imza atmasından geçiyor. Fakat maalesef hesabı ödeyecek olan ülkeler aynı zamanda bu fikre en çok karşı olanlar. Daha önce Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande daha önce, borç krizinde olan ülkeleri Euro Birliği'nde tutabilmek için "ne gerekiyorsa yapacaklarını" ifade etmişlerdi. Borç denetimi ve borçların karşılıklı hale getirilmesi bu krize son noktayı koyacaktır. Bunun içinde tam bir politik, bankacılık ve mali birliğin sağlanması gerekmektedir. Bütün ne gerekiyorsa yapılacak söylemlerine rağmen asıl soru bunun Almanya ve Fransa için ne bedelinin ne olacağıdır. Maalesef, kriz devem ettikçe, üye devletler arasında iyi niyet azalmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Halk desteği azalıyor

Greene'e göre özellikle merkez Avrupa ülkelerinde Yunanistan'ın Euro Birliği içerisinde kalmasına olan destek giderek azalıyor. Anketlere göre Yunanistan'da her 10 katılımcıdan sekizinin Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmasını istediğini hatırlatan Greene, şunları kaydetti:
"Financial Times tarafından yapılan bir ankete göre de, İtalyanların yüzde 59'u, İspanyolların yüzde 45'i Yunanistan'ın Birlik içerisinde kalmasını istiyor. Fakat çevreden merkeze doğru ilerledikçe, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kullanmasına destek giderek azalıyor. Örneğin, sadece Fransızların yüzde 39'u, Almanya'nın yüzde 27'si Yunanistan'ın birlikte kalmasını destekliyor. Yine anketlerde, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalması için üye ülkelerin yardım etmek için daha fazlasını yapması yönündeki sorulara da en yüksek destek yüzde 46 ile İspanya ve yüzde 43 ile İtalya'dan geliyor. Fakat, Yunanistan'a daha fazla yardım edilmesine destek Fransa'da sadece yüzde 23, Almanya'da ise yüzde 26 seviyesinde kalıyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir