"Bütçeyi onayladık, sıra onlarda"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ATİNA - Yunanistan'ın AB ve IMF'den tahsis edilen kredinin yeni dilimini alabilmesi için gereken ve toplam 9,2 milyar euro tutarında tasarruf önlemi öngören 2013 bütçesi parlamentoda onaylandı.
 
Bütçe 300 sandalyeli parlamentoda 128 "hayır" oyuna karşı 167 "evet" oyu ile onaylandı, 4 milletvekili ise boş oy kullandı.
 
Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, oylama öncesi yaptığı konuşmada, 2013 bütçesindeki kesintilerin son kesintiler olacağını vurguladı ve "Eğer onayladığımız kesintileri uygularsak, bunlar son kesintiler olacak" dedi.
Kredinin 31,5 milyar euro tutarındaki gelecek diliminin zamanında serbest bırakılacağını belirten Samaras, "Yardım paketinden kredi dilimini tam zamanında alacağız, biz görevimizi önlemleri onaylayarak yaptık, şimdi sıra kreditörlerin verdiği sözü tutmasında ve tutacaklar" dedi.
 
"Ülke krizden birlik olarak çıkacak veya hiç çıkmayacak" ifadelerini kullanan Samaras, "İlk anlaşmada yaptığımız yanlışları düzeltiyoruz, yapısal değişikliklerin önünü açıyoruz" dedi.
 
Samaras, konuşmasını, "Biz halkımızı Avrupa'da gururlu ve rekabetçi istiyoruz. Bir toplum doğmamış çocukları düşünmezse, o toplumun hiçbir vizyonu yoktur" sözleriyle bitirdi.
 
"Ödemeyi yapamazsak biteriz"
 
Maliye Bakanı Yannis Sturnaras da kredinin gelecek diliminin önemine işaret ederek, 16 Kasım'da hazine bonosu geri ödemesi olduğunu, ödemeyi yapamazlarsa biteceklerini söyledi.
Anamuhalefet partisine cevaben konuşan Sturnaras, ana muhalefet partisinin istediği gibi tek taraflı olarak borcu silerlerse uluslararası sistemden dışlanacaklarını, 1 euro dahi borçlanamayacaklarını, drahmiye geri döneceklerini ve drahmi basarak temel ithal mallarını alamayacaklarını belirtti.
Sturnaras, "Kredinin gelecek dilimini alabileceğimize ve en iyi koşullarda programın uygulanmasına devam edeceğimize sizi temin edebilirim" diye konuştu.
 
"Kredi dilimi derhal serbest bırakılsın"
 
Koalisyonun küçük ortağı Demokratik Sol Parti (DİMAR) lideri Fotis Kuvelis, 2013 bütçesinin onaylanmasının mali konsolidasyon, istikrar ve ülkenin kalkınması için gösterilen çabaların devamı için önem arz ettiğini ifade etti.
Kuvelis, bütçenin parlamentodan geçmesinin ardından kredinin 31,5 milyar euro tutarındaki diliminin derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.
 
Muhalefet tepkili
 
Anamuhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon SYRIZA lideri Alexis Tsipras, hükümeti eleştirdiği konuşmasında, kemer sıkma önlemlerine onay verildiğini ancak kredinin yeni diliminin alınamadığını söyledi.
Kemer sıkma anlaşmalarının feshedilmesi ve borcun silinmesi için yeniden masaya oturulması gerektiğini söyleyen Tsipras, borcun sürdürülemeyeceğinin herkes tarafından bilindiğini iddia etti.
Ülkede politikacılar ile belli gruplar arasındaki clientelism sistemini kuran aynı elitlerin sistemi değiştiremeyeceğini belirten Tsipras, uluslararası kreditörlerin Yunan hükümetinin süresinin dolduğunu anladıklarını iddia ederek, yakın zamanda seçime gidileceği yönünde onları uyardıklarını söyledi.
 
Muhalefetteki Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) lideri Panos Kammenos da milletvekillerini bütçeye karşı oy kullanmaya çağırdı, 2013 bütçesini Titanik gemisine benzeten Kammenos, Başbakan Samaras'ın ise onun kaptanı olduğunu ve gemi batarken müzik çaldığını iddia etti.
 
Aşırı sağcı Altın Şafak partisinin lideri Nikos Mihaloliakos da bütçeye karşı oy kullanacaklarını belirtti. Türkiye'nin savunma bütçesinin arttığını ifade eden Mihaloliakos, Yunanistan savunma bütçesindeki kesintileri eleştirdi, yeterli görmedikleri savunma bütçesini onaylamayacaklarını ifade etti.
 
Bu arada, Yeni Demokrasi Partisi'nden Thodoris Soldatos, bütçe için "evet" oyu kullanmasına rağmen Çalışma ve Kalkınma bakanlıklarının harcamalarına boş oy kullandığı için partisinin parlamento grubundan ihraç edildi.
2013 bütçesi ile geçen çarşamba parlamentoda onaylanan kemer sıkma önlemleri, Başbakan Antonis Samaras'ın 16 Kasım'da nakit rezervinin tükeneceğini vurguladığı Yunanistan'ın uluslararası kreditörlerinden kredinin 31,5 milyar euro tutarındaki dilimini alabilmesi için önem taşıyor.
 
Öte yandan, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, dün bir gazeteye verdiği demeçte, Yunanistan'la ilgili karar alınmasının zaman alacağını ifade etmişti. Schaeuble, troyka heyetinin Yunanistan'ın reform programı ile ilgili raporunu Eurogroup toplantısına kadar sunmuş olmayacağını, troykanın raporu sunulduktan sonra AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF tarafından inceleneceğini, kredi diliminin serbest bırakılmasının Alman parlamentosu tarafından da değerlendirileceğini kaydetmişti.
 
Protestolar sürüyor
 
Bütçenin parlamentoda tartışıldığı akşam saatlerinde, Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ve Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (GSEE) çağrısıyla 2013 bütçesindeki tasarruf önlemlerine karşı düzenlenen gösterilerde bakanlıklar ve parlamento binasının bulunduğu Sintagma meydanında bir araya gelen gruplar, hükümet, IMF ve kemer sıkma önlemleri aleyhinde slogan attı.
 
Ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) üyeleri Monastiraki meydanından, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Mücadeleci İşçi Kolları Birliği (PAME) Omonia meydanından Sintagma meydanına yürüdü. PAME üyeleri, bütçenin işçi ve sosyal hakların katliamını tamamladığını, monopoller, hükümet ve AB ile mücadelenin plan, istikrar ve sınıf direnişi ile sabır gerektirdiğini ifade etti.
 
Bu arada, protestocular arasındaki bir grup, parlamento önündeki barikatı indirdi ancak grup polis tarafından durduruldu.