"Deniz taşımacılığı ekonominin atardamarı"
IMO nezdindeki daimi temsilci, taşımacılık olmadan ekonomiden söz edilemeyeceğini belirterek, deniz taşımacılığının da krizden etkilendiğini belirtti
LONDRA - Türkiye'nin Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) nezdindeki daimi temsilcisi Kaptan Dr. Sıtkı Ustaoğlu, taşımacılık olmadan ekonomiden söz edilemeyeceğini belirterek, deniz taşımacılığının sistemin atardamarı, diğer taşımacılıkları ise kılca damar olarak kabul edilebileceğini belirtti.
London School of Economics'de (LSE) uluslararası deniz taşımacılığı konusunda seminer veren Dr. Ustaoğlu bugün dünyanın küresel bir hal aldığını, ancak milletler ve bölgeler arasındaki ticaretin yeni bir şey olmadığını söyledi. Ustaoğlu, dünyada ekonomik açıdan sarsıntılı ve kırılgan bir dönemden geçildiğine ve uluslararası deniz taşımacılığının önemli endüstrilerden biri olarak, krizden etkilendiğine dikkati çekti.
Usraoğlu, taşımacılığın her türlü küresel ekonomide önemli rol oynadığını belirterek, "Eğer taşımacılık türlerini insan vücudundaki kanı taşıyan hayati dolaşım sistemine benzetirsek, damarlar olmadan hayatın da olmayacağını biliriz. Aynen bunun gibi, taşımacılık olmadan ekonomi olmaz. Bu çerçevede deniz taşımacılığını sistemin atardamarı, diğer metotları ise kılcal damarları olarak kabul edebiliriz" dedi.
Dünya geliştikçe ham madde ve pazara yakınlığın önemli hale geldiğini bunun da dünya ekonomisi ve taşımacılık yollarına kadar pek çok şeyin şekillenmesinde rol oynadığını belirten Ustaoğlu, kömür, demir, petrol gibi belli mal ve ham maddelerin deniz taşımacılığı yoluyla izledikleri ana rotalardan örnekler sundu. Bugünün dünyasında hiçbir ülkenin kendine yetemediğini, bir şekilde uluslararası ticaretle ilişkilenmek durumunda bulunduğunu da hatırlatan Ustaoğlu, "her ülkenin bir düzeyde ürettiklerini satma ya da eksikliğini duyduğu şeyleri satın alma noktasında uluslararası ticaretle ilişkilenmek durumunda olduğunu, kimsenin sadece kendi üretim ve kaynaklarına dayanarak yaşayamadığını" söyledi.
"Deniz taşımacılığı krizlerden muaf değil"
Ustaoğlu, dünya ticaretinin yüzde 90'ının deniz yoluyla yapıldığını hatırlattı. Bütün endüstriyel sektörler gibi deniz taşımacılığının da ekonomik krizlerden muaf olmadığını belirten Ustaoğlu, buna rağmen 1993 yılından bu yana sektörün sağlıklı büyüme kaydettiğini ifade etti.
Türkiye'nin önemli bir bayrak, kıyı ve liman devleti olduğuna da dikkat çeken Ustaoğlu, Türkiye'nin 6,4 milyon dwt'lik ticaret filosuna sahip olduğunu, 8 bin kilometrelik kıyısıyla önemli bir kıyı devleti durumunda bulunduğunu, bu çerçevede uluslararası gemicilik, seyir güvenliği ve deniz çevresinin korunması konularında büyük bir duyarlığa sahip olduğunu hatırlattı. Ustaoğlu, limanlarına ve limanlarından dışarıya olan yoğun trafiğiyle Türkiye'nin aynı zamanda önemli bir de liman devleti olduğuna işaret etti.