"Esad'dan sonrası kaos"

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Rogers, Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esed'in görevinden uzaklaştırılmasının ardından ülkede kaosun kaçınılmaz olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen Dış Politika Girişimi 2013 Forumu'nun "Suriye'de Kriz" başlıklı oturumunda konuşan Rogers, ABD yönetiminin Suriye politikasını eleştirdi. Beyaz Saray yönetiminin krize yaklaşımı gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Rogers, "Obama yönetiminin Suriye'deki krize yaklaşımını yeniden değerlendirmesi gerekiyor ve savaşı sonlandırması ve Esed'in görevden uzaklaştırılması için daha fazlasını yapmalı" diye konuştu. 

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Suriye konusunda "kırmızı çizgileri" olan kimyasal silahların kullanılmasından sonra gündeme getirdiği sınırlı askeri harekatın ülkedeki durumun daha da kötüleşmesine neden olduğunu ileri süren Rogers, "İşin daha kötüsü, şu andaki ivme Cenevre-2 konferansında başarısızlığa doğru gidiyor" dedi. 

Suriye'de yaşananları "sivil savaş" olarak tanımlamanın doğru olmayacağını ifade eden Rogers, ülkede yaşananları "bölgesel savaş" diye adlandırdı. 

"Beşşar Esed görevinden uzaklaştırıldıktan sonra ülkede kaos kaçınılmaz olacaktır" diyen Rogers, ABD'nin ve bölgedeki müttefiklerinin çıkarlarını zedeleyecek bu kaosun etkisini bastırmak için Washington'ın "gizli eyleme" geçmesi gerektiğini savundu. 

"İsrail, kötü komşuların arasında kaldı" 

Oturumda konuşan Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi Kıdemli Üyesi Eliot Engel ise ABD'nin Ortadoğu'ya ilgisinin değişmeye başladığını kaydetti. 

Yaşananlara rağmen ABD'nin bölgeyle ilişkisini sürdürmeye ihtiyacı olduğuna değinen Engel, Rogers ile aynı görüşü paylaşarak ABD'nin Suriye konusundaki yaklaşımını gözden geçirmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Engel, "Suriye'de sahada durum değişti. General İdris, Özgür Suriye Ordusu'nu bir arada tutmak için çaba sarf ediyor ama ülkede işler önceki gibi değil. Bu nedenle yeni bir değerlendirme yapmalıyız. Esed gittiğinde ülke tamamen bir kaosa sürüklenecektir. Ancak ABD hala bölgeyle ilişkili olmak zorunda. İsrail burada kötü komşuların arasında kaldı" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir