"G-20 büyümenin alt yapısını hazırlamalı"

G-20 liderler zirvesine ev sahipliği yapacak Obama, "dünya geçmişteki dengesizliklerden kaçınmalı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, dünyanın büyük ekonomilerinin gelecekte sürdürülebilir ekonomik büyümenin "alt yapısını hazırlaması" gerektiğini söyledi.

ABD'nin Pennsylvania eyaletinin Pittsburgh kentinde 24-25 Eylül'de düzenlenecek G-20 liderler zirvesine ev sahipliği yapacak Obama, yaptığı açıklamada, "Pittsburgh zirvesi, küresel ekonomik krizle mücadeledeki sıkı çalışmamızı sürdürmek ve insanlarımızın refahını yeniden sağlamak için önemli bir fırsat" dedi.

Obama, "Birlikte, kaydettiğimiz ilerlemeleri, daha fazla ne yapılması gerektiğini gözden geçireceğiz ve dengeli ve sürdürülebilir ekonomik büyümenin alt yapısını hazırlamak için ne yapabileceğimizi değerlendireceğiz" ifadesini kullandı.

G-20 ülkelerinde sanayi üretiminin istikrara kavuştuğunu ya da büyümeye başladığını, küresel ticaretin büyüdüğünü ve finans kurumlarının yeniden sermayelerini artırdığını belirten Obama, şunları kaydetti:

"Yine de G-20 çalışmasını tamamlamaktan uzak. Dünyanın en büyük ekonomilerinin liderleri olarak, bu tür bir krizin bir kez daha olmasını önleyebilecek kuralları devreye sokarken, sürdürülebilir büyüme adına birlikte çalışma sorumluluğuna sahibiz."

"Geçmişin dengesizliklerinden uzak dururken, sürdürülebilir bir büyüme politikası belirlemeliyiz" diyen Obama, Pittsburgh zirvesinin, gösterilen çabalarda "önemli bir dönüm noktası" olabileceğine dikkati çekti.

Hafta sonu Londra'da yapılan ve G-20 liderler zirvesi için hazırlık niteliği taşıyan G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları toplantısında, trilyonlarca dolar acil ekonomik desteğe ihtiyaç olabileceği belirtilmiş ve ekonomideki düzelme sağlamlaşıncaya kadar teşvik programlarının kesilmeyeceği taahhüt edilmişti.