"Gazze'de ölenlerin çoğu sivildi"

İsrailli insan hakları örgütü, Gazze saldırılarında ölen bin 400 Filistinlinin yarıdan fazlasının sivil olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

KUDÜS - İsrailli insan hakları örgütü "B'Tselem", İsrail'in Gazze saldırılarında ölen bin 400 Filistinlinin yarıdan fazlasının sivil, bunların 252'sinin ise 16 yaşından küçük çocuklar olduğunu açıkladı.

İsrail hükümetinin söz konusu saldırıda ölenlerin çoğunun Hamas militanı olduğunu iddiasına karşılık B'Tselem aylarca süren çalışmalarıyla ilgili açıklamasında, ölenlerin aileleriyle görüşüldüğü, bölgenin incelendiği, öldürülenlerin fotoğrafları, ölüm raporları ve diğer belgelerin tetkik edildiği kaydedildi.

Ağır sivil kayıpların ve sivillerin mülklerine verilen ağır maddi hasarın İsrail toplumunda vicdan sorgulaması gerektirdiği vurgulanan B'Tselem açıklamasında, ayrıca bu konuda hükümetten bağımsız bir araştırma yapılması gerektiği ifade edildi.

Saldırılar sırasında bin 387 Filistinlinin öldürüldüğü belirtilen B'Tselem araştırmasına göre, bunların 773'ü sivil, 330'u Hamas militanı. İsrail'in ilk günkü ani füze saldırısında 248 Filistinli polis memurunun görevi başında öldüğü anımsatılırken, 36 ölüm vakasıyla ilgili net bilgi edinilemedi.

B'Tslem'in araştırmasının özellikle sivil ve çocuk kayıplar üzerinde yoğunlaştığı kaydedildi.

İsrail ordusunun engellemeleri nedeniyle bölgeye sadece iki görevli gönderilebildiği belirtilen B'Tselem'in açıklamasında, araştırma sonucu sivillere ateş açılması, sivillerin canlı kalkan olarak kullanılması gibi konuları kapsayan 20 olayın incelenmesi talebiyle askeri savcılığa gönderildiği de ifade edildi.

Saldırılarda uluslararası insan haklarının ihlal edilmediğini savunan İsrail ordusu, bu saldırılarda bin 166 kişinin öldüğünü ve bunların da çoğunun militan olduğunu öne sürmüş, ancak bu iddiaya bir belge veya kanıt göstermemişti.

İsrail ordusu, B'Tselem'in raporuyla ilgili olarak da herhangi bir açıklamada bulunmadı.