"Hükümet müdahalesi her derde deva değil"

Bush, Beyaz Saray tarafından açıklanan konuşmasında dünya liderlerine seslenerek uzun vadede küresel ekonomiyi güçlendirecek reformların yapılması çağrısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - ABD Başkanı George W. Bush, mali krize hükümet müdahalesinin, her derde deva olmadığını söyledi.

Başkan Bush, bu hafta sonu yapılacak G-20 zirvesi için hazırlanan ve Beyaz Saray tarafından açıklanan konuşmasında, dünya liderlerine seslenerek, uzun vadede küresel ekonomiyi güçlendirecek reformların yapılması çağrısında bulundu. Bush'un destek vereceğini söylediği önlemlerden bazıları şöyle:

"-Dünya genelindeki yatırımcıların satın aldıkları mal varlıklarının gerçek karşılığını anlamalarını sağlamak amacıyla, menkul kıymetler için muhasebe kurallarının iyileştirilmesi,

-Piyasa manipülasyonu ve dolandırıcılık konusundaki kuralları gözden geçirmek,

-Ülkeler arasında daha tutarlı ulusal yasa ve düzenlemeler oluşturmak,

-Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) modernize edilmesi, kalkınmakta olan ülkelere oy hakkı verilmesi, iki kurumun da daha şeffaf ve sorumlu olmaları."

Başkan Bush'un liderlere temel mesajı, "ticarete kısıtlamalar getirilmesinin ve serbest piyasadan vaz geçilmesinin, tek başına finans piyasalarının iyileştirilmesine çare olmayacağı" şeklinde oldu.

"Krizin, serbest pazar ekonomisinin günahı olmadığını ve bunun da sistemi değiştirerek çözülemeyeceğini" ifade eden Bush, birçok Avrupa ülkesinin daha geniş çaplı düzenlemeleri olduğunu ve hala sorun yaşadıklarını belirtti.

Bush, tarihin, ekonomik refaha yönelik en büyük tehdidin "hükümetlerin piyasaya çok az değil, çok fazla müdahale etmesi" olduğunu gösterdiğini de kaydetti. Başkan Bush, "Bir kaç aylık krizin 60 yıllık başarıyı yıkmasına izin vermek, korkunç bir hata olur" ifadesini kullandı.

Bush, Barış Kültürü toplantısında

Öte yandan, BM Genel Kurulu'nda düzenlenen barış kültürü konferansına katılan Bush, inancın uzun zaman önce hayatını değiştirdiğini ve başkanlığı sırasındaki zorluklara karşı kendisini güçlendirdiğini söyledi. Bush, dinler ve kültürler arasında köprü kurmak amacıyla düzenlenen ve iki gün sürecek konferansta yaptığı konuşmada, "İnancım, hayatımın kalanında da bana destek olacak" diye konuştu. Başkan Bush, konferans dışında Suudi Arabistan Kralı Abdullah'la bir araya geldi.