"İran'a uygulanan yaptırımlar sonuç verdi"

ABD Hazine Bakanı Lew, İran'a uygulanan yaptırımlar sonuç verdiğinin açıklamasında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Hazine Bakanı Jack Lew, İran'a uygulanan yaptırımların sonuç verdiğini, Cenevre görüşmeleri sürecinde kaydedilecek rahatlamanın güvenlik sorunu yaratmayacağını söyledi. 

ABD Hazine Bakanı Lew, İsrail lobisi olarak faaliyet gösteren Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi'nde (AIPAC) yaptığı konuşmada, gerek ABD ve gerekse Israil için en önemli güvenlik sorununun İran'ın nükleer programı olduğunu bildirdi. 

Başkan Obama'nın yönetime gelmesiyle İran'a finansal ve ekonomik hükümleri de içeren sert bir ambargo uygulandığını hatırlatan Lew, kimi çevrelerin beklentisinin aksine yaptırımların sonuç verdiğini belirtti. 

Lew, uluslararası kamuoyunun birlikte hareket etmesinin büyük fark yarattığını kaydederek, sonuçta İran'ın nükleer programını durdurup pazarlık masasına oturmayı kabul ettiğini dile getirdi. 

Bugün gelinen noktada Cenevre'de varılan geçici anlaşma sonucu İran'ın nükleer programını durdurmasıyla daha kapsamlı bir anlaşma için diplomatik zaman kazandıklarının altını çizen Lew, kalıcı barışın ancak İran'ın İsrail'i tehdit etmeyeceği bir düzenlemenin sağlanmasıyla elde edilebileceğini ifade etti. 

Lew, mevcut ambargonun İran'ı pazarlık masasına getirdiği için sonuç verdiğini ve bu yüzden yeni yaptırımlara ihtiyaç duyulmadığını savunarak, görüşmelerin başarısızlığa uğraması durumunda tutumlarını sertleştirebileceklerini anlattı. 

Gelecek dönemde ambargoda meydana gelecek kısmi rahatlamanın politika değişikliği anlamına gelmediğinin altını çizen Lew, kaldırılacak yaptırımların 6 aylık tutarının 7 milyar dolar düzeyinde olduğunu ancak aynı dönemde İran'ın sadece petrol satışından uğrayacağı kaybın 30 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu kaydetti. 

Lew, İran'ın uluslararası bankalarda bloke edilen 100 milyar dolarlık varlığının sadece 4,2 milyar dolarının serbest bırakılacağını dile getirerek, söz konusu fonların kullanımının İran'ın programa uyup uymadığını denetleyen haftalık raporlara bakılarak farklı taksitlerle kullandırılacağını bildirdi. 

Toplamı 2 milyar doların altında olacak şekilde İran'ın sınırlı miktarda plastik ihraç edip otomotiv sanayisinin ihtiyaç duyduğu hammaddeleri temin etmesine ve yurtdışında okuyan öğrencilerine burs vermesine müsaade edeceklerini de kaydeden Lew, ancak yaptırımların esasını oluşturan petrol ve finansal ambargonun devam edeceğini sözlerine ekledi.