"Konut kredisi hacminde tahammül sınırımızın sonuna geldik"

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney, konut fiyatlarındaki yükselişin ekonomik istikrar için risk oluşturduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, konut fiyatlarındaki yükselişin ekonomik istikrar için risk oluşturduğunu belirterek, "Konut kredisi hacminde tahammül sınırımızın sonuna geldik" dedi.

İngiltere Merkez Bankası'nın "Finansal İstikrar Raporu"nu açıkladığı basın toplantısında konuşan Carney, ülkede mortgage sektörünün kontrol altına alınması gerektiğini belirterek, "Yeni bir tavan uygulaması getiriyoruz. Yeni mortgage kredisi kullanımında kredi limitinin, gelirin 4,5 katını aşan kısmı, kredi veren kuruluşun toplam kredilerinin yüzde 15'ini aşamayacak" dedi.

Carney, şunları kaydetti:

"İngiltere'deki toparlanma hız kazanıyor. Biz  bu toparlanmayı dayanıklı bir büyümeye çevirmeye odaklanmış durumdayız. İngiltere'nin borçluluk mirası müdahale edilmediği takdirde bu dayanıklılığı zayıflatabilir. En büyük riskler konut piyasasıyla ilişkili. Konut kredisi hacminde tahammül sınırımızın sonuna geldik. Finansal Politika Komitesi (FPC) bugün bu riskleri azaltmak için orantılı ve kademeli bir eyleme geçmektedir. Bunu yaparak Komitemiz, öncelikli amacı olan fiyat istikrarının sağlanmasına odaklanabilir. Komitemiz hane halkı borçluluk oranının ekonomik istikrar için olası bir risk yarattığına inanmıyor. Tarihsel olarak halkın mortage kredilerini ödemek için her şeyi yaptığını görüyoruz. Bu, beklenmeyen durumlar oluştuğunda harcamalarını sert bir şekilde keserek ödeme yapmaları demek. Bu durum ekonomiyi potansiyel olarak sert bir şekilde yavaşlatabilir. Bu yüzden ani kredi büyümesi dönemlerinin arından gelen resesyonlar daha uzun sürmektedir."  

Finansal İstikrar Raporu'yla birlikte mortgage kredilerinde bir kısım tedbirlerin uygulayamaya sokulacağını yineleyen Carney, ev sahibi olmak isteyenlere yeni bir finansal güç testi getirdiklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir