"Meydan okuyan olursa feragatta bulunmayız"

ABD Başkanı Barack Obama, NATO Karargahı'nda Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen'le bir araya geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - NATO Genel Sekreteri Rasmussen, ABD Başkanı Obama ile görüşmesinin ardından yazılı bir açıklama yaptı. Rasmussen, gösterdiği güçlü liderlik ve İttifak'a sarsılmaz bağlılığı nedeniyle Obama'ya teşekkür etti. 

Rusya'nın Ukrayna'daki "Gayrimeşru ve umursamaz askeri faaliyetlerine" cevap olarak ABD'nin attığı adımları memnuniyetle karşıladığını belirten Rasmussen, "İttifak üyelerinin toplu savunması NATO'nun temel görevidir ve uygun konuşlanmalar, yoğunlaştırılmış tatbikatlar ve güncellenmiş ve geliştirilmiş savunma planlarıyla ortak savunmamızı güçlendirecek ilave tedbirler çağrınıza katılıyorum" ifadesini kullandı. 

Rasmussen, müttefikleri savunma taahhütlerinin sarsılmaz olduğunu ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne güçlü destek verdiklerini kaydederek, "Silahlı kuvvetlerin modernizasyonuna yardımcı olmak değil Ukrayna ile askeri iş birliğini yoğunlaştıracağız. Bu yıl Galler'de güzenlenecek NATO zirvesinin hazırlıklarını yaparken Rusya ile ilişkilerimizin geçerliliğini gözden geçireceğiz, ortaklarımızla işbirliğini derinleştireceğiz, toplu savunmamızı daha fazla güçlendireceğiz ve Transatlantik bağımızı takviye edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu. 

Genel Sekreter Rasmussen, "NATO, barış gücüdür, aynı zamanda askeri açıdan emsalsizdir. Çatışma istemiyoruz ama meydan okuyan olursa feragatta bulunmayız" dedi.