"Mısır stratejik ortağımız""

Davutoğlu, Mısır'da Mısır'ın Türkiye ile birçok bölgesel sorunu paylaşan stratejik bir ortak olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KAHİRE - Mısır'da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Mısır'ın Türkiye ile birçok bölgesel sorunu paylaşan stratejik bir ortak olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Mısır'da büyük misafirperverlikle karşılandığını belirterek, "Kahire'ye gelmek evime geri dönmek gibi" dedi.

Türkiye-Mısır Stratejik Diyaloğu Mekanizması'nın ikinci toplantısını yaptıklarını belirten Davutoğlu, "Biz, Türkiye-Mısır ilişkilerinin, gerçekten stratejik bir zeminde gelişmesine büyük önem veriyoruz. Türkiye ve Mısır, çok önemli stratejik konuma sahip iki ülke olarak birçok önemli konuyu paylaşmaktadır. Biz Mısır'ı bu çerçevede, yakın bir dostumuz ve komşumuz olarak, hem de birçok bölgesel sorunu paylaştığımız stratejik bir ortak olarak görüyoruz" diye konuştu.

İkili ilişkilerinin mükemmel olduğunu ve siyasi anlamda sürekli bir diyalog içerisinde bulunduklarını kaydeden Davutoğlu, üst düzey diyalogların sürmesine kararlı olduklarını vurguladı. Mısır ile ekonomik ilişkilerin de mükemmel seyrettiğini ifade eden Davutoğlu, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 3 milyar doları aştığını söyledi.

Davutoğlu, kültürel ilişkilerin de yakın diyalog yoluyla hızla geliştiğini belirterek, ortak bölgedeki konuların gözden geçirildiğini, özellikle Orta Doğu ve Akdeniz bölgesindeki meselelerin ele alındığını kaydetti.

Orta Doğu barış sürecine ivme katılması görüşünü paylaştıklarını ve Filistinliler arası uzlaşma çalışmalarında Mısır'ın çabalarını takdirle karşıladıklarını söyleyen Davutoğlu, Orta Doğu barış sürecinde de birlikte çalışmaya kararlı olduklarını dile getirdi.

Davutoğlu, Filistin'de kalıcı sınırlar içinde bir Filistin devletinin kurulması ve Filistin sorununun çözülmesinin iki ülkenin de ortak hedefi olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Diğer bölgelerde de deniz sınırlarını paylaştığımız Doğu Akdeniz'de ve Balkanlarda, Kafkaslarda, Afrika'da birlikte çalışma kararı aldık. Türkiye ve Mısır arasındaki stratejik diyalog, bütün bu bölgelerde barışın ve istikrarın yerleşmesine katkıda bulunacaktır" dedi.

Irak'ta yaklaşmakta olan seçimlerin, Irak'ın istikrarına katkı oluşturacak şekilde barışçı bir ortamda gerçekleşmesine büyük önem verdiklerini belirten Davutoğlu, Lübnan'da da istikrarın devamında büyük fayda gördüklerini ve bu konularda Türkiye ile Mısır arasında ortak bir tutumun söz konusu olduğunu bildirdi.

Mısır Dışişleri Bakanı Ebul Geyt

Mısır Dışişleri Bakanı Ebul Geyt de görüşmede Orta Doğu, Mısır, Türkiye ortak ilişkileri ve stratejik diyalog çerçevesinde bölgesel konuların ele alındığını, ikili ilişkiler, Akdeniz, Orta Asya cumhuriyetleriyle ilgili meselelerin görüşüldüğünü ifade etti.

Arap Birliği toplantısıyla ilgili ortak meseleleri de  paylaştıklarını kaydeden Ebul Geyt, özellikle Filistin konusunda barışa nasıl katkı yapılabileceğini ele aldıklarını anlattı.

Davutoğlu, İsrail'in Kudüs'teki uygulamaları hakkında bir soru üzerine, son dönemde, Kudüs'te artan gerginlik ve özellikle Mescid-i Aksa'da yaşanan gerginliğin Orta Doğu'da barış ve istikrarı tehdit ettiğini kaydetti.

El Halil'deki Hz. İbrahim Camisinin İsrail kültür mirası olarak ilan edilmesini bir "provokasyon" olarak gördüklerini yineleyen Davutoğlu, "Bizim için Kudüs şehrinin ve bütün Filistin şehirlerinin kültürel kimliğinin korunması ve gereken saygının gösterilmesi Orta Doğu'da barışın olmazsa olmaz koşuludur" dedi.

Irak seçimleriyle ilgili bir soruya karşılık da Davutoğlu, Irak'ta yaşayan bütün halkların siyasi görüşüne ve milliyetine bakılmadan seçimlere girme hakkına sahip olduğunu, Irak'ın siyasi ve toprak bütünlüğü çerçevesinde bütün Iraklıların katılacağı bir siyasi yapının oluşması gerektiğini belirtti.

Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye ve İsrail arasındaki görüşmeleri başlatma konusunda çabası olup olmadığı sorusu üzerine, bu konudaki tutumlarının hiçbir zaman değişmediğini, tarafların talep etmesi durumunda Suriye ve İsrail görüşmelerini yeniden başlatmaya hazır olduklarını ifade etti.

Edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, görüşmede, Kıbrıs'ta yapılan kapsamlı barış görüşmeleriyle ilgili olarak da Mısır Dışişleri Bakanına ayrıntılı bilgi verdi.

Davutoğlu'nun ayrıca, Bosna Hersek konusunda Türkiye'nin yaptığı çalışmaları ayrıntılı olarak ele aldığı öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt ile yaptığı ikili ve heyetler arası görüşmeden sonra, onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

Davutoğlu bu akşam Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği rezidansında Mısır'da bulunan büyükelçilerin üye olduğu Dış İlişkiler Kuruluna ve Mısırlı entelektüellere verilecek yemeğe katılarak, Türk dış politikası hakkında bilgi verecek.