"Muhalifler TL'ye geçmek istiyor"

İngiliz Financial Times gazetesi Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'te muhaliflerin para birimi olarak TL'ye geçmek istediklerini yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Halep'teki muhalifler Şam hükümetiyle olan tüm bağları koparabilmek için ekonominin Türk Lirası'yla işlemesi gerektiğini savunuyor.   

Financial Times gazetesinde yer alan  haberde, TL'yi savunanlarla Suriye Lirası yanlılarının ikiye bölünmüş olduklarına dikkat çekiyor. Haberde, savaş nedeniyle çöken kuzey Suriye ekonomisi için Türkiye sınırının bir can damarı haline geldiği de aktarılıyor. 

Konuyla ilişkin gazeteye açıklama yapan Halepli aktivist Fuad Hallak, "Türk Lirası'nı isteyenler karşı tarafı hain olarak görüyor. Halep'teki bu bölünme ciddi sorunlara neden oluyor" dedi. 

Beş yıllık kanlı savaşın başlamasından önce Halep Suriye ekonomisinin adeta kalbi konumundaydı. Şu anda  ticaret merkezi Halep'in kontrolü rejim güçleri ile muhalifler arasında bölünmüş durumda. Halep'teki muhaliflerin büyük bir bölümü kuzeydeki Türkiye'nin kendilerinin en büyük ticaret ortağı olduğunu düşünerek TL'ye geçmenin kendileri için çok yararlı olacağını düşünüyor. Muhalifler bu hamlenin Esad'ın en yumuşak karnı olan ekonomiye de büyük darbe vurup onu zayıflatacağını ifade ediyor. 

Kimileri ise TL'ye geçmeye karşı çıkıyor. Halepli Ahmed el-Ahmed'e göre Türk Lirası'na geçmek "Kuzeyin Osmanlı işgali" anlamına geliyor.  

Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı iç savaştan büyük darbe yedi. Türkiye'nin 2010'da 1,84 milyar dolar olan Suriye ihracatı 2012 yılında 498 milyon dolara kadar düştü. Geçtiğimiz yıl 1,8 milyar dolar ile takrar toparlanan ihracat 2015'in ilk yarısında 740 milyon dolar oldu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir