"Müzakerelerin 2010 yılı başına kadar sonuç vermesi kesin değil"

Girne bölgesini ziyaret eden Talat, müzakerelerde gelinen son aşama hakkında bilgi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, devam eden Kıbrıs müzakerelerinin, bir takvim ve uluslararası toplumun aktif katılımı olmaması nedeniyle yıl sonu veya 2010 yılı başına kadar sonuç vermesinin kesin olmadığını söyledi.

Girne bölgesinde Bahçeli ve Esentepe köylerini ziyaret eden Talat, müzakerelerde gelinen son aşama hakkında yöre halkını bilgilendirdi.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik bugüne dek yapılan müzakerelerde ilk kez bazı konularda ilerleme sağlandığını belirten Talat, "Bazı ilklerin başarılmış olmasına rağmen, bir takvim ve uluslararası toplumun aktif katılımı olmaması nedeniyle müzakerelerin bu yıl sonuna kadar veya 2010 yılı başında bir sonuç vermesi kesin değil, bunu da açık yüreklilikle ifade etmek lazım" dedi.

Kıbrıslı Türklerin BM tarafından tescil edilmiş haklarını sonuna kadar savunarak, halkın da desteğiyle bu süreci başarıya ulaştıracaklarına inandığını ifade eden Talat, "Bu başarı tek taraflı değil, hepimizin başarısı olacaktır. Tüm tıkanıklık, sorunlar ve yaşanan önyargılara rağmen, müzakere sürecini başarıya ulaştırmak boynumuzun borcudur" diye konuştu.

Rum tarafı Kıbrıslı Türkler aleyhine zamanı törpülüyor

Kıbrıs Rum tarafının uluslararası tanınmışlığının müzakere sürecinde bir eşitsizlik yarattığını ve bu durumun Kıbrıslı Türkler aleyhine zamanı törpülediğini söyleyen Talat, bunun için uluslararası toplumun daha fazla ilgi göstermesini ve BM'nin sürece daha fazla katılmasını istediklerini, sonunda boşlukların doldurulması için hakemliği bile kabul ettiklerini kaydetti.

Talat, "Ama Kıbrıs Rum tarafı rahat ve acelesi olmadığı için bunlara karşı çıktı. BM Genel Sekreterinden bizi New York'a davet ederek üçlü görüşme yapmasını ve sürece ivme vermesini istedik. Yıl sonuna kadar 'referandum, çözüm' dedik ama Rum tarafı takvim istemiyor. Bunlar gerçeklerimiz" diye konuştu.

Kıbrıs Türk tarafının yaptığı tüm önerilerin Birleşmiş Milletler (BM) parametrelerinin içinde olduğunu ifade eden Talat, bu nedenle müzakere sürecinde çok rahat olduğunu belirtti.

Müzakerelerde sorunların, Kıbrıs Rum tarafının BM ilkeleri dışına çıktığı yerlerde yaşandığını da belirten Talat, "Biz nerede BM ilkelerinin dışına çıkmışsak, bunları kırıyorsak bunu bize söylesinler, tutumumuzu gözden geçirmeye hazırız. Ama aynı şeyleri onların da yapması lazım" dedi.

İki liderin de masada kalarak müzakereleri sürdürme konusunda kararlı olduğunu belirten Talat, Kıbrıs sorununun çözümünde müzakere dışında bir yol bulunmadığına işaret etti.