"Önlemleri ya onaylarız, ya da iflasa sürükleniriz"

Papandreu, ülkedeki ekonomik çöküşten, daha önce iktidarda bulunan Karamanlis hükümetini sorumlu tuttu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, bütçe açığının daraltılması amacıyla alınan ekonomik önlemlerin, "Meclis tarafından ya onaylanacağını ya da ülkenin iflasa mahkum edileceğini" söyledi.

Yunan Parlamentosu'nda ekonomik önlemlerin görüşüldüğü bugünkü oturumda konuşan Papandreu, ülkedeki ekonomik çöküşten, daha önce iktidarda bulunan Kostas Karamanlis hükümetini sorumlu tuttu.

Ekonomik önlemlere karşı anamuhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) tutumunu da eleştiren Başbakan, "Hükümet olarak kaçtınız, muhalefet olarak da kaçıyorsunuz" ifadesini kullandı.

Papandreu, "Tek hedefinin ülkenin kurtarılması olduğunu" vurguladığı konuşmasında, "Görev süresinin önümüzdeki seçimlerde yenilenip yenilenmemesi olasılığının ise kendisini ilgilendirmediğini" söyledi.

Partilere, ekonomik önlemlere karşı fikirleri ne olursa olsun, şiddetin izole edilmesi çağrısında bulunan Papandreu, şiddet olaylarının ekonomiye daha büyük bir durgunluk getireceğini belirtti.

Başbakan, "Halkın, ekonominin içinde bulunduğu duruma karşı duyduğu öfkeyi algıladığını ve paylaştığını" da ifade etti.

"Yükümlülüklerle ilgili ders kabul etmiyorum"

Bu arada, YDP lideri Andonis Samaras ise, Papandreu'ya yanıt teşkil eden konuşmasında, bugünkü krizin sorumlusunun iktidardaki PASOK olduğunu savundu.

Hükümetten "Yükümlülükler ile ilgili ders kabul etmediğini" kaydeden Samaras, partisinin ekonomik önlemlere "Hayır" yanıtını verdiğini söylerken, söz konusu önlem paketinin ülkeye daha büyük mali durgunluk getireceğini de ileri sürdü.

Yunanistan'da ekonomik önlemlerin bu akşam parlamentoda onaylanması bekleniyor.

Öte yandan, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) ve Mücadeleci İşçi Kolları Birliği'nin (PAME) çağrısıyla, oylama sırasında parlamento önünde bir protesto gösterisi yapılması kararlaştırıldı.

Önlemler

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada, bütçe açığının daraltılması için alınacak borç konusunda, IMF (Uluslararası Para Fonu), AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) ile anlaşmaya varılması çerçevesinde yeni ekonomik önlemler alındığını kaydetmişti.

Kamuda maaşları aylık 3 bin euroya kadar olan çalışanların, Yunanistan'da 13. maaş olarak adlandırılan Noel maaşı, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için verilen ve 14. maaş olarak nitelendirilen yarımşar maaş ikramiyelerinin bundan böyle toplam bin euroya tekabül edeceğini belirten Papakostandinu, aylık 2 bin 500 euroyu geçmeyen emekli maaşlarında da Paskalya ile tatil ödeneklerinin 200'er, Noel maaşının ise 400 euro olarak belirlendiğini, daha yüksek emekli maaşlarının ise düşürüleceğini açıklamıştı.

Kamu çalışanlarının ödeneklerinde yüzde 8 oranında kesintiye gidileceğini ifade eden Bakan, kamuda gerek maaşların gerekse emekli maaşlarının dondurulduğunu da vurgulamıştı.

Maliye Bakanı, KDV'nin yüzde 21'den yüzde 23'e çıkartılacağını, sigara ve alkollü içki fiyatlarında yüzde 10 oranında ek vergi uygulanacağını, lüks harcamalarda ise vergilerin artacağını belirtmişti.

Papakostandinu, Yunanistan'da Gayri Safi Yurt içi Hasılanın (GSYİH) yüzde 12,7'sine ulaşan bütçe açığının 2014'de yüzde 3'ün altına düşürülmesinin hedeflendiğinin de altını çizmişti.

"7 AB ülkesinin euroya geçişi gecikebilir"

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, kötüleşen bütçe açıkları nedeniyle Orta ve Doğu Avrupa'daki 7 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin euroya geçişinin gecikebileceğini söyledi.

Fitch, euro Bölgesine geçişe ilişkin son tahminlerini açıkladı. Buna göre, Baltık ülkelerinin en küçük ülkesi olan Estonya'nın istisnai olarak 2011 yılında euroya geçebileceğini belirtti.

Fitch'in açıklamasında, Litvanya'nın 2014, Bulgaristan, Macaristan, Romanya, Macaristan, Letonya ve Polonya'nın 2015, Çek Cumhuriyeti'nin ise 2016 yılında euroya geçebileceği ancak uzun gecikmeler olabileceği yönünde olasılıklar bulunduğu  belirtildi.

"İtalya'da bankacılık sağlam"

İtalya Merkez Bankası, bankacılık sistemlerinin sağlam olduğu bildirildi.

Merkez Bankası, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Yunanistan'daki borç krizinin etkisinin, Portekiz, İtalya, İrlanda ve İngiltere gibi ülkelerdeki bankalara yayılabileceği değerlendirmesine ilişkin yaptığı açıklamada, İtalyan bankacılık sisteminin sağlam olduğunu, cari açığın düşük seviyede bulunduğunu, tasarrufun yüksek olduğunu ve devlet ile özel sektör borçlarının diğer ülkelere nazaran düşük seviyede seyrettiğini kaydetti.

"Spekülatörler bizim düşmanlarımız"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan finansal krizi konusundaki piyasa spekülasyonunun euro Bölgesinin sorunlarını abarttığını söyledi.

Merkel, Berlin'de düzenlenen bir forumda yaptığı konuşmada, "spekülatörler bizim düşmanlarımız" dedi.

Yunanistan finansal krizi konusundaki piyasa spekülasyonunun euro bölgesinin sorunlarını abarttığını ve kontrol altına alınması gerektiğini ifade eden Merkel, "Bu, bir ölçüde, siyasetin piyasalarla savaşıdır" diye konuştu.

Merkel, Avrupa için kuralların yeniden düşünülmesi çağrısını yinelerken, Yunanistan'a yardım paketine Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) dahil edilmesini savundu.

Almanya Başbakanı Merkel, Avrupa'nın gelecekte krizlerle tek başına başetme isteğine sahip olması gerektiğini kaydetti.

Gösteriler turizmi vuruyor

Yunanistan'da halkın, hükümetin tasarruf önlemlerini protesto için sokaklara dökülmesi ve kanlı gösterilerin yaşanması, ülke ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından turizm sektörünü tehdit ediyor.

Yunan turizm sektörü bahar sezonunu yaşarken, dün 3 kişinin öldüğü ve bazı binalar ile araçların ateşe verildiği gösterilerin, ülkenin büyüyen sektörlerinden biri olan ve tasarruf paketinin acılarını hafifletmede önemli rol oynayacak turizm sektörünü olumsuz etkilemesinden kaygılanılıyor.

Londra merkezli Dünya Turizm ve Seyahat Konseyine (WTTC) göre, turizm sektörü gelirleri, Yunanistan'ın gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 16'sını oluşturuyor ve sektör her beş kişiden birini istihdam ediyor.

Otel zincirleri Marriott International ve Hilton Worldwide'a tavsiyede bulunan Londra merkezli Otus & Co şirketinin direktörü Ian Gamse, "İnsanlar Yunanistan'a gitme konusunu iki kez düşünecek. Rezervasyon yaptıran insanlar tur operatörlerini aramaya başladılar. Yunanistan, durumu kontrol altına alamazsa, bu büyük bir sorun olacak" dedi.

Güvenlik kaygıları

ABD'nin West Virginia eyaletindeki Morgantown kentinde West Virginia Junior College'inde pazarlamacılık eğitimi alan Megan McCulla, şiddetli gösteriler nedeniyle Yunanistan'a seyahat planlarını iptal etmeyi düşünüyor.

Yunanistan'ın Patmos adasında 10 gün geçirmek için eşiyle bilet alan Megan McCulla, "Annem ve babam beni aradı. Kocam kaygılı. Oraya gittiğimizde ve gösteriler tekrar alevlendiğinde sorunun içinden çıkamayabiliriz. Oraya gitmeyebiliriz" diye konuştu.

New York merkezli Jetsetter şirketinin üst yöneticisi Drew Patterson, basında çıkan olumsuz haberlerin, güvenlikleri konusunda kaygılananlar üzerinde caydırıcılık rolü oynayabileceğini söyledi. Patterson, "Tüketiciler, olanları gazetelerde okuduğunda tepki verirler. Olaylar patlak verip, basında olumsuz haberler çıktığında bu, rezervasyon yapılmasını yavaşlatacak" dedi.

Almanya'nın Düsseldorf kenti yakınındaki Kerrygold fabrikasında işçi olarak çalışan Alexander Rusch, eşiyle beraber bu yıl ilk kez Yunanistan'a gitmeyi düşündüklerini kaydederek, "Televizyonda dehşet verici haberleri izlediğimizde bir kez daha Mayorka adasına (İspanya) gitmeye karar verdik" diye konuştu.

Yunanistan'da şiddet olayları, turizm sektörünün büyüme işaretleri gösterdiği bir döneme denk geldi. İlk çeyrekte Atina havaalanına gelen yolcu sayısı yüzde 10 artış gösterdi.

Merkez Bankası verilerine göre, yılın ilk iki ayında turizm gelirleri yüzde 1 artışla 202.9 milyon euro oldu.

Turist Atina'dan uzak duruyor

Londra merkezli araştırma şirketi STR Global'a göre, krizin turistleri, başkent Atina'dan uzak tuttuğuna dair işaretler bulunuyor. Atina'da otellerin doluluğu ilk çeyrekte yüzde 1,4 düştü.

Seyahat acentaları da, Yunanistan'a fiyatları düşürmeye başladı. Dünyanın en büyük öğrenci seyahat acentası STA Travel, Yunanistan paketi fiyatını yüzde 30 kadar azaltmış bulunuyor.

Nürnberg merkezli pazar araştırma şirketi GfK AG şirketi yetkilisi Doerte Nordbeck, Almanya'nın Yunanistan için rezervasyonlarının düşük performans sergilediğini belirtti. Bir yıl önceyle karşılaştırıldığında Yunanistan için yaz rezervasyonları yüzde 6 geriledi. Nisan ayında gerileme ise yüzde 12 oldu.

Yunanistan Maliye Bakanlığına göre, Yunan ekonomisi bu yıl yüzde 4 ve gelecek yıl yüzde 2,6 daralacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir