"Şam, Ankara ile ilişkilerini daha fazla bozmak istemez"

Reyhanlı saldırıları Rus basınında böyle yer buldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA – Rus basını Reyhanlı saldırılarına geniş yer ayırıyor. Rossiyskaya Gazeta, "Şam, Ankara ile ilişkileri daha fazla bozmak istemez" derken Kommersant: "Erdoğan, ABD'ye gidiyor; zamanlama manidar" ifadelerini kullandı. 

"Rus dışişleri, Türkiye'den farklı düşünüyor"
Rusya'nın resmi yayın organı Rossiyskaya Gazeta, Rusya'nın Sesi tarafından yansıtılan değerlendirmesinde Reyhanlı'daki saldırıları, "Soğuk hesaplaşmanın sıcak izleri" başlığıyla verdi. Türkiye'nin saldırıların düzenlenmesinden Şam'ı sorumlu tuttuğunu yazan gazete, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın farklı düşündüğünü vurguladı. Haberde Rus Dışişleri'nin, Şam yönetiminin Türkiye ile ilişkileri daha fazla bozmak istemeyeceği görüşünü savunduğu ifade edildi. 
Soruşturma kapsamında bugün itibarıyla saldırılarda Suriye'nin dahline yönelik herhangi kesin kanıta ulaşılmadığını öne süren Rossiyskaya Gazeta, Ankara ve Şam arasındaki son gerginliğin Moskova'nın inisiyatifinde planlanan uluslararası konferansı engellemek isteyenlerin elini güçlendirdiği görüşünü dile getirdi. 


Kommersant: "Erdoğan, ABD'ye gidiyor; zamanlama manidar"
Rusya'nın önde gelen gazetelerinden Kommersant da, patlamaların zamanlamasına dikkat çekti. Ankara'nın saldırılardan Şam yönetimini ve Suriye istihbaratını sorumlu tuttuğunu hatırlatan Kommersant, bu suçlamaların Başbakan Erdoğan'ın 16 Mayıs'ta yapacağı ABD ziyaretine yön verebileceğini savundu. 
Türkiye'nin Suriye'ye yönelik askeri müdahaleyi desteklediğini iddia eden gazete, saldırının arkasında Şam'ın yer almasının, müdahale için makul bir gerekçe olacağını öne sürdü. 
Rusya'nın Sesine göre, gazete, kimyasal silah kullanımıyla ilgili tartışmaların devam ettiği bir dönemde Reyhanlı'daki saldırıların zamanlama açısından manidar olduğunu da yazdı. Washington'un onayı olmadan silahlı müdahale ihtimalinin düşük olduğunun altını çizen Kommersant, Erdoğan'ın NATO'daki en önemli müttefiki ABD'ye yapacağı ziyarete de zamanlama bakımından vurgu yaptı.