"Tüm işaretler büyümenin yeniden başlayacağını gösteriyor"

ABD Başkanı Barack Obama, büyümeye rağmen işsizliğin devam edebileceği uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Afganistan'daki Amerikan askerlerinin ne zaman çekileceği konusunda bir tarih veremeyeceğini söyleyen ABD Başkanı Barack Obama, tüm işaretlerin büyümenin yeniden başlayacağını gösterdiğini kaydetti.

Amerikan televizyon kanalları CNN, NBC ve ABC'ye gündeme dair konularda soruları yanıtlayan Obama, Afganistan'a daha fazla asker gönderilip gönderilmeyeceğine dair bir soru üzerine, bu konuda bir karar almak için daha erken olduğunu ifade ederek, önce bu ülkedeki Amerikan askerlerine yönelik uygun stratejiyi belirlemek gerektiğini söyledi.

Kararlarını "anlık politikalara" göre almayacağını kaydeden Obama,"(Daha fazlasını alırsam, daha çok şey yaparım) şeklinde bir doğal eğilim var. Ama aslında şu anda sorulması gereken ilk soru şu; (Doğru olanı yapıyor muyuz? Doğru stratejiyi izliyor muyuz?)" dedi. Obama, bu stratejik soruya cevabın ise ABD Savunma Bakanı, Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Afganistan'daki komutanlardan geleceğini söyledi.

Obama, Afganistan'da "hedefe sıkıca odaklanmış bir savaş stratejisinin" El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in yakalanmasına katkı sağlayacağını da belirtti.

Doğu Avrupa'ya konuşlandırılması planlanan füze kalkanı projesinde yeniden düzenlemeye gitme kararını almasında, Rusya'nın bu sisteme olan muhalefetinin etkili olduğu eleştirilerini de reddeden Obama, bu kararının, Rusya'yı ABD'ye karşı "daha az paranoyak" hale getirmesini umduğunu söyledi.

Büyüme başlayacak ancak işsizlik devam edebilir

Amerikan ekonomisiyle ilgili soruları da yanıtlayan Obama, tüm işaretlerin büyümenin yeniden başlayacağını gösterdiğini, ancak gelecek yıla kadar yeterli düzeyde yeni iş olanağının yaratılamayabileceğini söyledi.

Obama, durgunluğun resmen bitip bitmediğini Merkez Bankası Başkanı'nın açıklayacağını belirtirken, ekonomik büyüme işaretlerinin bulunduğunu kaydetti.

İşsizliğin daha da kötüleşebileceğini belirten Obama, gelecek yıla kadar yeterli istihdam imkanı yaratılamayacağını da söyledi.

ABD'de sağlık reformu tartışmalarına ilişkin sorular üzerine de Obama, bu konudaki planlarının, orta sınıfta vergi artışına yol açmayacağını kaydetti. Senato Cumhuriyetçi azınlık lideri Mitch McConnell'ın sağlık reformuna ilişkin tartışmayı muhalefetin kazanmakta olduğu yönündeki sözlerini reddeden Obama, "Seçimlerde de kazandıklarını söylüyorlardı" ifadesini kullandı.

ABD'nin gelecek ay başlatmayı planladığı domuz gribi aşısı uygulamasına ilişkin de Obama, aşı önceliği konusunda ailesine özel bir ayrıcalık tanınmayacağını, herkes gibi "sıraya gireceklerini" söyledi. Obama, aşı uygulamasında sağlık çalışanları, hamileler ve çocukların öncelikli olacağını ifade etti.