"Türkiye BBVA için Eldorado oldu"

EL Pais gazetesi, yükselen ülkelerin İspanya’daki büyük bankalar için “Eldorado” (altın ülkesi) haline geldiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - Büyük İspanyol bankalar BBVA ve Santander'in, Türkiye ve Polonya’da yaptıkları banka alımları, yoğun ilgi uyandırıyor.

El Pais gazetesi, yükselen ülkelerin, İspanya’daki büyük bankaları için “Eldorado” (altın ülkesi) haline geldiğini belirtirken “Santander ve BBVA, İspanya’da kaybettikleri geliri yurt dışında arıyor” yorumunu yaptı.

İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais, “Yükselen Ülkeler, Büyük Bankalar için Eldorado Oldu” başlığı ile yayımladığı analizde bankacıların İspanya’da “havuzun kurumakta olduğu”nu, giderek daha az para kazanıldığını söylediklerini belirterek “Ve derinlemesine yüzebilecekleri başka havuzları arıyorlar, girdaplar olsa da. Böylece, uzak ülkelere gitmek üzere valizleri hazırladılar çünkü yükselen ülkelerde Eldorado aranmalıdır” ifadelerini kullandı.

"Karların yarısı yükselen ülkelerden"

Analizde İspanya’nın en büyük iki bankası Santander ve BBVA’nın, karlarının yarısına yakın bir bölümünün yükselen ülkelerde elde ettiklere işaret edilerek şöyle devam edildi:

“İki büyük banka, Santander ve BBVA, büyümelerinden yararlanmak amacıyla, 20-30 yıl öncesi İspanya’ya benzeyen ülkeleri aradı. Birincisi, Polonya’da buldu ve üçüncü bankası BZ Bank’ı 4.24 milyar euroya satın aldı. BBVA ise, aynı miktarda Türkiye’ye yatırdı ancak üçüncü banka olan Garanti’nin yüzde 24.9’unu satın almak amacıyla. Her iki ülkenin benzer yönleri var: Polonya, Avrupa fonlarından önemli tutarları alacak ve Türkiye ise, Avrupa için Asya kapısıdır.”

Büyümeyi satın alma stratejisi

El Pais, bu stratejinin bankacılık çevrelerinde “büyüme satın almak” stratejisi olarak nitelendirildiğini anımsattığı analizinde gelişmiş ülkelerin en fazla yüzde 2 büyürken onlardan daha az gelişmiş olanların ise yüzde 5-10 oranında büyüme sağladıklarını kaydetti.

Yükselen ülkelerde ayrıca önemli tasarrufların, genç bir nüfus ve az yaygın bankacılık hizmetlerinin bulunduğuna, ayrıca bu ülkelere yapılan yatırımların, risklerin coğrafi olarak çeşitlendirilmesine olanak sağlandığına işaret eden gazete “Ülke ve bankayı seçerken operasyon, bir cerrah gibi nazikçe gerçekleştirmeli. Hatalar çok pahalıya mal oluyor” uyarısını da yaptı.

İspanyol gazetesi, Santander Bankası’nın Latin Amerika’ya 41 milyar, BBVA’nın ise 15 milyar dolar yatırım yaptığına dikkat çektikten sonra Eylül 2010 verilerine göre iki bankanın karlarının yüzde 42’sinin yükselen piyasalardan geldiğini belirterek “BBVA, toptan bankacılık işlemlerinin yükselen ülkelerde yaratılan kısmı dahil edildiğinde sonuç yüzde 47 olduğunu söylüyor. Türkiye’de pozisyonu sağlamlaştırdığında oran yüzde 52’ye çıkacak” diye yazdı.

"BBVA'nın karında İspanya'nın katkısı yüzde 10'a inecek"

BBVA Başkanı Francisco Gonzalez’in, İspanya’nın, bankanın karındaki payının beş yıl içinde yüzde 30’dan yüzde 10’a kadar ineceğini söylediğine dikkat çekilen analizde Santander grubu Başkanı Emilio Botin, İspanya’nın katkısını yüzde 17 olarak hesapladığına dikkat çekildi.

Bu arada, analizde görüşlerine yer verilen ESADE öğretim üyesi Prof. Javier Santiso, İspanyol bankalarının, yükselen piyasalarındaki varlığını yoğunlaştırmasına destek verdi.

Santiso, yükselen piyasaların sektör için çok olumlu bir faktör olabileceğini belirtirken İspanyol bankaların, Telefonica, İberdola, Repsol, Abengoa veya Acciona gibi büyük İspanyol şirketlerinin aynı yolunu takip ettiklerini de söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir