"Türkiye, krizden İsviçre'den daha az etkilendi"

İsviçre Cumhurbaşkanı Türkiye ekonomisinin ekonomik krize İsviçre'den daha az maruz kaldığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERN - İsviçre Cumhurbaşkanı Doris Leuthard, "Türkiye, ekonomik krize İsviçre'den daha az maruz kalmış bulunuyor. Onları kutluyoruz" dedi.

İsviçre Cumhurbaşkanı Leuthard, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile düzenlediği ortak basın toplantısında sözlerine, Gül'ün ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

İsviçre ile Türkiye arasında 50 yılı aşan zamandan bu yana diplomatik ilişkilerin mevcut olduğunu ifade eden Leuthard, bu ilişkilerin daha da yaygınlaştırılması isteğinde olduklarını söyledi.

Dünyanın ekonomik krizi yaşadığını ve pek çok ülke ekonomisinin bundan etkilendiğini belirten Leuthard, İsviçre ve Türkiye ekonomilerinin krizden başarılı şekilde çıktıklarını belirtti. Leuthard, "Türkiye, ekonomik krize İsviçre'den daha az maruz kalmış bulunuyor. Onları kutluyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin İsviçre için çok önemli bir partner olduğunu vurgulayan Leuthard, yılda 250 bin İsviçreli turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini bildirdi.

Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Leuthard, bu konunun Türkiye için ayrı bir öneme sahip olduğunu, bu konuda diyalog ve uyum için var olan çabaların bulunduğunu, konunun ikili görüşmelerinde de gündeme geldiğini söyledi.

Leuthard, Cumhurbaşkanı Gül ile ikili görüşmelerinde terör, yasadışı göç gibi konuların ve bu konulardaki işbirliğinin de ele alındığını ifade etti.

İsviçre ekonomisi

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Leuthard, İsviçre ekonomisi ile Türkiye ekonomisinin krizden nasıl etkilendiği konusundaki değerlendirmesine ilişkin soru üzerine, iki ülkenin de Maastricht kriterlerini yerine getirdiklerini söyledi.

Avrupa ekonomilerinin borçlanmayla ilgili yaşadıkları sıkıntılara değinen Leuthard, Yunanistan'ın yaşadığı krizde İsviçre'nin de avro rezervlerini artırdığını belirtti.

Avro konusundaki istikrara önem verdiklerini dile getiren Doris Leuthard, pek çok konuda üzerlerine düşeni yaptıklarını, tüm Avrupa ülkelerinin de aynı şekilde üzerine düşeni yapmasının krizde önemli olduğunu söyledi.