"Türkiye'den muhaliflere silah akışı azaldı"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
LOS ANGELES – Suriyeli isyancılara yurt dışından sağlanan silahların azaldığı savunulurken Türkiye'den silah sevkiyatının önemli ölçüde gerilediği de öne sürülüyor. 
 
ABD'nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times, Suriyeli isyancılara yurt dışında aktarılan silahların miktarının düştüğünü belirttiği geniş haberinde muhalefet liderlerinin, Körfez ülkelerine, muhaliflere ağır silah vermemeleri yönünde baskı yaptığına inandıkları ABD'yi suçladıklarını kaydetti. 
 
Pazartesi günü Avrupa Birliği'nin de ihtilafın her iki tarafına uyguladığı silah ambargosunu uzatma kararını aldığını anımsatan L.A. Times, şu savları da dile getirdi: 
"Geçen yıl, Körfez ülkelerinden gelen daha çok hafif silahların çoğu Türkiye üzerinden devamlı biçimde sevk edilerek Suriye'nin kuzeyindeki isyancıları hükümet tanklarını tahrip etme, saldırı helikopterleri ve savaş uçaklarını düşürme ile Halep ve İdlid illerindeki önemli alanları ele geçirmeye olanağını sağlıyordu. İsyancılar, Türkiye'nin yardımı ile Suriye içine girmeyen ve sık sık Türk karaborsasında veya Irak'ta satın alınan silahların, sınırdan kaçak olarak sokulduğunu söylüyorlar." 
 
ABD'li gazete, isyancıların hızlı zafer tahminlerinin gerçekçi olmadığının kısa bir süre içinde anlaşıldığını kaydettiği haberinde Suriye Ulusal Koalisyonu'nun üyesi Muhammed Kaddah'a atfen "Ürdün, sınırları üzerinden küçük silah akışını önlüyor, Türkiye'den ve Körfez ülkelerinden isyancılara silah sevkiyatı ise, önemli ölçüde azaldı" diye yazdı.